U komunikaciji Internetom koju je prekinula policija Kambodže dvojica nastavnika, očigledno stranaca, razmatrali su kako na najlakši način doći do dečaka uzrasta od 10 do 14 godina, u prvom redu siročadi, dovesti ih u stan i imati seksualni odnos s njima. „Uživam u seksu s njima, neki od njih veoma su interesantni, nikada mi nije dosadno u tim trenucima“, napisao je jedan od nastavnika, sudeći prema transkriptu koji je 2004.

U komunikaciji Internetom koju je prekinula policija Kambodže dvojica nastavnika, očigledno stranaca, razmatrali su kako na najlakši način doći do dečaka uzrasta od 10 do 14 godina, u prvom redu siročadi, dovesti ih u stan i imati seksualni odnos s njima. „Uživam u seksu s njima, neki od njih veoma su interesantni, nikada mi nije dosadno u tim trenucima“, napisao je jedan od nastavnika, sudeći prema transkriptu koji je 2004. objavila kanadska organizacija za borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece „Iza granica“. U dokumentu se dalje opisuje kako je isti učesnik virtuelne diskusije jedne noći imao seksualne odnose sa čak četvoricom dečaka.
Istraga čiji je cilj pronalaženje i hapšenje pedofila na području Tajlanda, pokrenuta ove sedmice, skrenula je pažnju javnosti na činjenicu da je jugoistočna Azija magnet za ljude s takvim poremećajem. Štaviše, neki od njih šetaju ruku pod ruku s maloletnim devojčicama u Bangkoku ili odvode dečake u hotele na indonežanskom ostrvu Bali, bez ikakvog rizika da će biti kažnjeni. Štaviše, pojedini rade kao nastavnici engleskog jezika kako bi imali lakši pristup svojim učenicima.
Veruje se da su širom tog područja stotine hiljada dece žrtve seksualne trgovine, naročito u Kambodži, Indoneziji, Tajlandu, Vijetnamu i na Filipinima. „Postoje mnogi uslovi koji na ovim prostorima olakšavaju nastanak kriminala“, istakla je Rosalind Prober, predsednik organizacije „Iza granica“ prilikom svoje posete Bangkoku. Ona je, takođe, rekla da je pedofilija nažalost postala uobičajena pojava na tim prostorima, te oni koji čine takav zločin smatraju da ne krše zakon.
Jedan od glavnih osumnjičenih za pedofiliju jeste Kristofer Pol Nil, 32-godišnji kanadski nastavnik koji je iznenada napustio Južnu Koreju protekle sedmice i nastanio se na teritoriji Tajlanda. Njegova fotografija koju je nedavno objavio Interpol prikazuje čoveka obrijane glave koji nosi naočari i obučen je u belu košulju. Postoje osnovane sumnje da se on nalazi na gotovo 200 Internet snimaka, na kojima seksualno iskorišćava dečake iz Vijetnama i Kambodže, od kojih pojedini imaju samo šest godina.
Tajlandska policija saopštila je juče da će raspisati poternicu za Nilom, budući da su dvojica dečaka rekla da im je on platio za seksualne usluge 2003, kada su imali 13 i 14 godina. Osumnjičeni je radio kao predavač u jednoj hrišćanskoj školi u predgrađu Bangkoka od avgusta 2003. do januara 2004.
Na pojedinim Internet sajtovima zastupljene su čak i reklame za najbolja mesta na kojima se mogu naći deca koja pružaju seksualne usluge. Obično su u pitanju luksuzni hoteli ili privatne jahte.
Štaviše, kako bi se potkrepile takve tvrdnje pedofili koji koriste sajtove obično prilažu fotografije seksualnih odnosa s decom, kao što je to učinio i Nil. Najčešće žrtve pedofila jesu deca koju oni, navodno, podučavaju engleskom jeziku.
„Budući da deca bezuslovno veruju svojim učiteljima, ona postaju lak plen pedofila“, ističe Proberova. Kao jedan od uzroka seksualnog iskorišćavanja spominje se i siromaštvo, budući da su najsiromašnija deca česte žrtve.
Štaviše, pedofilima često ide u prilog i zakonodavstvo u Aziji jer se u zamenu za novac često odbacuju kao neosnovane pritužbe porodica žrtava pedofilije. Ipak, u poslednje vreme izvršene su izvesne reforme takvog sistema uvođenjem novih, strožih zakona. U Tajlandu je pooštren sistem kontrole muškaraca koji se prijavljuju za posao nastavnika.
„Dobro je što nam politika sada pomaže prilikom kontrola onih koji konkurišu za posao predavača, kako bismo se uverili da oni nemaju kriminalni dosije“, rekao je upravnik hrišćanske škole u Bangkoku u kojoj je radio osumnjičeni Nil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari