Rivalske palestinske frakcije postigle su juče sporazum o formiranju koalicione vlade, ali se još uvek ne naziru garancije da li će ovaj sporazum biti dovoljan za ukidanje međunarodnog bojkota palestinske vlade.
Posle dva dana razgovora u Meki, lideri Hamasa i Fataha postigli su saglasnost o spisku ministara za novi kabinet nacionalnog jedinstva i pozvali na obustavu međusobnih sukoba u kojima je u poslednjih nekoliko nedelja ubijeno više od 100 osoba.

Rivalske palestinske frakcije postigle su juče sporazum o formiranju koalicione vlade, ali se još uvek ne naziru garancije da li će ovaj sporazum biti dovoljan za ukidanje međunarodnog bojkota palestinske vlade.
Posle dva dana razgovora u Meki, lideri Hamasa i Fataha postigli su saglasnost o spisku ministara za novi kabinet nacionalnog jedinstva i pozvali na obustavu međusobnih sukoba u kojima je u poslednjih nekoliko nedelja ubijeno više od 100 osoba. Postizanje dogovora pojačalo je nade da sukobi neće skliznuti u građanski rat. Palestinski predsednik Mahmud Abas opisao je potpisivanje sporazuma kao novu eru u odnosima dveju strana.
Ismail Hanija, premijer palestinske vlade i lider Hamasa, ostaće na poziciji šefa vlade, dok će nezavisnom kandidatu koga odabere Hamas i odobri Fatah biti data ključna pozicija Ministarstva unutrašnjih poslova, koja uključuje kontrolu hiljada pripadnika snaga bezbednosti.
Pregovarači Izraela i Kvarteta za Bliski istok – EU, UN, SAD i Rusija ranije su ukazivali da će ukidanje međunarodnog bojkota nove vlade zavisiti od ispunjavanja tri uslova: priznanja Izraela, odustanka od nasilja i prihvatanje prethodnih mirovnih dogovora.

Opreznost u Izraelu i SAD

Tel Aviv, Vašington – Izrael i SAD reagovali su sa obazrivošću na novi sporazum Fataha i Hamasa o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Izrael je izjavio da svaka nova vlada mora odbaciti terorizam, priznati Izrael i poštovati prethodne sporazume. SAD su izjavile da će radije čekati konačni dokument pre nego što izraze svoje mišljenje. Dopisnici iz Vašingtona javljaju da su SAD i dalje angažovani na viziji Džordža Buša o postojanju dve demokratske države – Izraela i Palestine. Kratko po potpisivanju sporazuma u Meki portparol izraelske vlade Miri Ejsin izjavila je da Izrael još očekuje da se palestinska vlada pridržava uslova koje je izneo kvartet. „Izrael očekuje da nova palestinska vlada poštuje i prihvati sva tri međunarodna principa – prizna Izrael, prihvati sve prethodne sporazume i odustane od terorizma i nasilja“. Predstavnici kvarteta za Bliski istok izjavili su da će tumačiti dogovor iz Meke na pozitivan način, ali uz obazrivost. Francuska je pozdravila sporazum i izjavila da bi međunarodna zajednica trebalo da podrži novu vladu. Britanija je opisala sporazum kao „interesantan“. EU je saopštila da novi sporazum posmatra na „pozitivan, ali i oprezan način“.

Pre postizanja sporazuma u Meki izgledalo je da se obe strane opiru da prihvate i popuste pred zahtevima. Međutim, dogovor je ipak postignut i eksplicitno uključuje odredbe o priznavanju Izraela i „poštovanju“ prethodnih mirovnih sporazuma.
Pre sastanka zvaničnici Fataha izjavili su da očekuju da Hamas potpiše da će se strogo pridržavati prethodnih mirovnih sporazuma, da će ih „poštovati“ i „ispunjavati“.
Nova vlada će slediti sporazum poznat kao „zatvorenički dokument“, program koji su zajednički sastavili uhapšeni lideri Fataha i Hamasa u junu prošle godine. On poziva na formiranje palestinske države na teritorijama koje je Izrael okupirao 1967, s glavnim gradom Jerusalimom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari