Maja Gojković: Digitalna rodna ravnopravnost jedan od ključnih resursa za razvoj 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas u Njujorku da je digitalna rodna ravnopravnost jedan od ključnih resursa za razvoj.

Gojković, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, boravila je danas u sedištu Ujedinjenih nacija na skupu „Digitol: inovacije i tehnologija za ravnopravnost polova (DigitALL: Innovation and technology for gender equality) koji je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovala direktorka UN Women Sime Bahus.

„Digitalna rodna ravnopravnost predstavlja jedan od ključnih resursa za razvoj imajući u vidu suočavanja sa globalnim fenomenima kao što su starenja društva i sve veća obrazovna dostignuća mladih žena“, poručila je Gojković, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je dodala da uz osnaživanje svesti o značaju digitalne rodne ravnopravnosti, cilj se može dostići „samo posvećenošću i solidarnošću na međunarodnom planu“.

Na skupu, koji je simbolično bio u znaku plave boje, učesnicima su se obratili Saba Korosi, predsednik 77. zasedanja Skupštine UN i Metju Džojin, predsedavajuća 67. komisije Komisije za položaj žena.

Tokom diskusije ukazano je na važnost zaštite prava žena i devojaka u digitalnim prostorima, odnosno rešavanja problema rodno zasnovanog nasilja, kao i digitalnog nasilja.

Diskusija u okviru održavanja 67. zasedanja Komisije za status žena (CSW) na temu „Inovacije i tehnologije za rodnu ravnopravnost“ organizovana je u cilju razmene mišljenja i iskustava, kao i isticanja potreba za inkluzivnom i transformativnom tehnologijom i digitalnim obrazovanjem žena od najranijeg uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari