Maja Gojković: Rodna ravnopravnost u nauci i dalje nije postignuta 1Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Maja Gojković izjavila je danas, na Međunarodni dan žena i devojaka u nauci, da rodna ravnopravnost u nauci, na svetskom nivou, i dalje nije postignuta.

„I danas naučnice retko dobijaju priznanja za svoja postignuća, samo tri odsto Nobelovih nagrada za nauku ikada je dodeljeno ženama. Svega 11 odsto žena je na pozicijama viših istraživača koji vode projekte u Evropi. Usled dodatnih opterećenja i neplaćenih kućnih poslova, naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanje i sporije napreduju u karijeri“, navela je Gojković u pisanoj izjavi.

Dodala je da žene u Srbiji u većem procentu završavaju fakultete, a u većini su i među doktorima nauka, njih je 57 odsto. Među zaposlenima u oblasti istraživanja i razvoja, žene su zastupljene sa 51 odsto, a skoro isti taj procenat je među naučnim istraživačima.

„Današnji dan je prilika da istaknemo koliko je važno da omogućimo jednake uslove i za žene u nauci, da im budemo vetar u leđa i doprinesemo da budu vidljive i dobiju priznanja koja zaslužuju. Podrška ženama i devojkama u nauci ima efekte daleko izvan rodne ravnopravnosti“, kazala je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari