Majdanpečani organizovano išli po badnjak 1Foto: J. B. K.

Povorka Majdanpečana jutros je predvođena sveštenikom Vladom Vukovićem krenula put Prerasta po badnjak i time nastavila višegodišnju tradiciju organizovanog odlaska po badnjak. U pravoslavnim hramovima majdanpečke opštine večeras će biti služena večernja bogosluženja i paljeni badnjaci, a domove stanovništva obilaziće koljindreci.

Povorka od pedesetak automobile krenula je jutros ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla zaputivši se prema Prerastu.

Paroh majdanpečki Vlada Vuković je shodno običajima isekao badnjak, a učinili su to i parohijani, nakon čega su se organizovano vratili u Majdanpek .

Večernje bogosluženje u majdanpečkoj crkvi i nalaganje badnjaka počeće u 19 časova.

U Crkvi Svetog oca Nikolaja u Donjem Milanovcu večerenje bogosluženje počinje u 18 časova nakon čega će u crkvenoj porti biti paljenje badnjaka .

Paljenje badnjaka u crkvenoj porti u Crnajki zakazano je za 17, a u Rudnoj Glavi za 18 časova.

Ponoćna liturgija biće služena u donjomilanovačkoj i majdanpečkoj crkvi nakon čega će biti lomljena česnica sa zlatnikom.

Majdanpečani organizovano išli po badnjak 5
Koljindreci/Foto: J. B. K.

Na Badnji dan, po tradiciji, na ulicama naselja majdanpečke opštine mogu se sresti koljindreci, grupe maskiranih dečaka i devojčica koji obilaze kuće i stanove i pesmom koljindreca šalju poruku za zdravlje, ljubav i napredak u domaćinstvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari