Majdanpek: Cene boravka dece u predškolskoj ustanovi ostale su iste 1Foto: J. B. K.

Iako je ekonomska moć stanovnika majdanpečke opštine nešto bolja nego ranijih godina, roditelji čiji mališani borave u Predškolskoj ustanovi “Marija Munćan” i ove godine će tu uslugu plaćati po nepromenjenoj ceni. Lokalna samouprava će i dalje participirati oko 90 odsto ekonomske cene.

Na poslednjem skupštinskom zasedanju, krajem prošle godine, odbornici loklanog parlamenta usvojili su rešenje o potvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja PU “Marija Munćan”.

Celodnevni boravak dece, uzrasta do pet i po godina, košta 22.018,32 dinara, a roditelji plaćaju 3.479 dinara.

Za poludnevni boravak mališana istog uzrasta ekonomska cena je 11.009 dinara, a deo koji plaćaju roditelji iznosi 1.739 dinara.

Ekonomska cena celodnevnog pripremnog predškolskog programa dece, uzrasta od pet i po godina, do polaska u školu je 19.243,66 dinara, a učešće roditelja iznosi 2.523 dinara.

Ostatak do ekonomske cene koji je oko 90 procenata, participira lokalna samouprava.

Poludnevni pripremni predškolski programa je besplatan, a kako se navodi u rešenju od obaveze plaćanja boravka dece u vrtiću izuzeti su roditelji, odnosno zakonski zastupnici dece bez roditeljskog staranja, dece sa smetnjama u razvoju i dece sa invaliditetom.

Plaćanja vrtića izuzeti su i roditelji, odnosno zakonski zastupnici dece iz materijalno ugroženih porodica u skladu sa propisima kojima se uređeuje finansijska podrška porodici sa decom, kao i porodice u kojoj su oba roditelja ili zakonska zastupnika nezaposlena.

Cena boravka u vrtiću nije menjana skoro punih deset godina, od 2012. godine, a nadležni u lokalnoj samoupravi ističu da u budžetu ima dovoljno sredstava da se i dalje participira oko 90 odsto ekonomske cene i da na taj način pomažu budžete porodica sa decom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari