Majdanpek: Dve godine od prvog zaraženog, ujedno i prve žrtve kovid infekcije 1Foto: DZ "Veroljub Cakić" Majdanpek

Nešto kasnije u odnosu na opštine u okruženju, prvi slučaj zaražavanja korona virusom u majdanpečkoj opštini registrovan je na današnji dan, pre dve godine. U protekla 24 meseca korona virusom zaražene su 3.732 osobe, čak trećina u poslednjem petom talasu od početka ove godine. Trenutno, u Majdanpeku je manje od deset kovid bolesnika.

Prvi slučajevi zaražavanja korona virusom u kladovskoj i negotinskoj opštini evidentirani su krajem marta, a u opštini Majdanpek petnaestak dana kasnije – 12. aprila. Doduše informacija je stigla dva dana kasnije kada je u majdanpečku zdravstvenu ustanovu iz referentne laboratorije, stigla potvrda da je osamdesetdevetogodišnji muškarac iz ovog grada, koji je preminuo od upale pluća u Opštoj bolnici, pozitivan na korona virus. Tako je ujedno prvi inficirani bolesnik bio i prva žrtva virusne infekcije, jedina u prvom talasu pandemije.

Od 12. aprila 2020. do danas na početku pandemije u jednoj, a kasnije u još dve kovid ambulante majdanpečkog Doma zdravlja u Donjem Milanovcu i Rudnoj Glavi urađeno je ukupno 17.777 PCR i antigen testova.

Prisustvo korona virusa testiranjem je potvrđeno kod 3.732 osobe, a teži oblici virusne infekcije zahtevali su da 404 bolesnika iz opštine Majdanpek bude transportovano do tercijarnih zdarvstvenih ustanova u Nišu, Beogradu, Sokobanji, Kruševcu.

– Za razliku od drugih medicinskih ustanova koje su imale i kovid bolnice, gde su i lokacije bile blizu, mi smo bili jedna od najugroženijih ustanova u Srbiji po tom pitanju. Nama je svaki taj transport bio preko 200 kilometra u jednom pravcu. Dešavalo se da smo imali i po tri, četiri transporta dnevno za Kruševac, plus vožnje redovnih pacijenata. Sreća naša što smo imali dva nova saniteta koje je kupila lokalna samouprava i ta vozila su za dve godine prešla preko 300.000 kilometara – kaže direktor majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragan Fudulović.

Od početka godine odnosno u petom talasu pandemije u kovid bolnice transportovano je 38 obolelih, a od 5, januara do danas korona virusom zaraženo je 1.249 osoba, što čini trećinu ukupno inficiranih.

Prema statističkim podacima nadležnih u Domu zdravlja izlečeno je 3.586 pacijenata, a od posledica virusne infekcije preminulo je 108 obolelih, najviše u trećem 43 i četvrtom talasu 42 pandemije.

Na osnovu aktuelnih kovid podataka u opštini Majdanpek je sedam kovid bolesnika, pri čemu su dva na lečenju u kovid bolnici u Kruševcu. Juče je samo jedan od 15 testiranih pacijenata bio pozitivan na virus.

U Kladovu, prema podacima tamošnjeg Zdravstvenog centra nema novoinficiranih i trenutno ima deset kovid pacijenata, dok je u Negotinu 60 obolelih i na kovid odeljenjima Zdravstvenog centra hospitalizovano je deset bolesnika sa upalom pluća.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari