Majdanpek: Hakeri napali informatički sistem majdanpečkih zdravstvenih ustanova 1Foto: Shutterstock

Majdanpečke zdravstvene ustanove nisu bile „na udaru“ dojava o podmetnim eksplozivnim napravama, ali jesu bile izložene napadu hakera. Čitav informatički sistem Doma zdravlja i opšte bolnice bio je „zaključan“ i podaci nedostupni. Nadležni u policiji, zaduženi za visokotehnološki kriminal, kao i Republički fond zdravstvenog osigiuranja odmah su obavešteni, a informatičari ove zdravstvene ustanove neprestano rade pokušavajući da saniraju učinjenu štetu.

Elektronski kartoni pacijenata, medicinski dokumneti u elektronskoj formi, izdavanje recepata, zakazivanje pregleda tek su deo informatičkog sistema zdravstvenih ustanova u Srbiji, a time i Doma zdravlja i majdanpečke Opšte bolnice.

Zbog hakerskog napada funkcionisanje majdanpečkih zdravstvenih ustanova u delu u kome se informatički sistem bilo je paralisano, podaci zaključani, a da bi ih vratili sajber napadači tražili su novčani otkup.

-Napravili su nam veliki problem i onemogućili normalan rad. Posledice hakerskog napada osetili su i pacijenti jer nam je onemogućeno elektronsko izdavanje recepata. Naše informatičke službe rade i nadamo se da će do ponedeljka sistem elektronskog izdavanja recepata biti vraćen u funkciju – rekao je za Danas direktor majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragan Fudulović.

-Informatičari naših  ustanova neprekidno rade pokušavajući da saniraju načinjenu štetu. Uspeli smo do sada da povratimo podataka i nastavljamo da proveravamo sve delove sistema, kako bi što pre uspostavili normalno funkcionisanje – objašnjavaju informatičari Doma zdravlja i Opšte bolnice Majdanpek.

Odgovorni u Domu zdravlja Majdanpek odmah su po hakerskom napadu, obavestili MUP, nadležne za visokotehnološki kriminal, Republički fond za zdravstveno osiguranje, saznaje Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari