Majdanpek: “Jorgovan fest” na Miroču, planini Kraljevića Marka 1Foto: Jorgovan fest/I.Radojković

Skoro tri decenije održava se Festival cveća, turizma i narodnih običaja Jorgovan fest u selu Miroč, na istoimenoj planini. Miročanci će na 29. Jorgovan festu, 1. maja, ugostiti oko 400 devojaka i mladića koji će sa svojim kulturno umetničkim društvima doći kako bi se nadmetali u svirci, pesmi i igri, a sve sa zajedničkim ciljem – sačuvati od zaborava etno blago kraja iz koga dolaze.

Miroč, najmlađe selo istočne Srbije smešteno na visoravni istoimene planine poznato je po Kraljeviću Marku i Vili Ravijojli, ali i po miročkom barenom siru, medu, lekovitom bilju.

U krugovima onih koji se bave očuvanjem etno nasleđa, Miroč je poznat i po Festivalu cveća, turizma i narodnih običaja Jorgovan fest koji se skoro tri decenije održava svakog 1. maja, u vreme cvetanja jorgovana, u znak buđenja proleća i vegetacije.

Ove godine, kako saznajemo od organizatora ove tradicionalne manifestacije, očekuje se dolazak oko 400 učesnika i najmanje dva puta više gledalaca. Na 29. Jorgovan festu, osmišljenom kao smotra narodnog stvaralaštva, kulture i običaja nastupiće folklorni ansambli, pevači i instrumentalisti iz Klokočevca, Topolnice, Rudne Glave, Leskova, Donjeg Milanovca u programu koji će se odvijati u popodnevnim časovima.

Kulturno-umetničkom programu koji je revijalnog karaktera prethodiće sportska takmičenja, naravno discipline su u skladu sa narodnom tradicijom – bacanje potkovice u cilj, skok iz mesta trupačke, gađanje buzdovanom i gađanje jabuke strelom.

Završnicu Jorgovan festa činiće i ovog puta izbor Vile Miroča, a organizatori veruju da će ih poslužiti vreme i da će brojni gosti koji se očekuju uživati u ovom festivalu mladosti, cveća i narodnih običaja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari