Majdanpek: Međunarodna Trka mira stigla u Donji Milanovac 1Foto: J. B. K./Danas

Internacionalni tim Trke mira prvog dana jula stigao je u Donji Milanovac, četrnaesti od šesnaest gradova u Srbiji kroz koje će proći ove godine. Trkačima sa više kontinenata priključili su se i mladi donjomilanovački sportisti, fudbaleri „Poreča“ i građani i zajedno dotrčali do centra ove dunavske varoši gde je priređena prigodna svečanost.

– Da bi postali deo međunarodne Trke mire, da bi bili član, treba stvarno da puno trčite, ali član „u letu“ možete da postanete tako što nam priđete, uhvatite baklju s kojom trčimo i koja simbolizuje mir i već ste član naše družbe – objasnio nam je direktor Trke mira kroz Srbiju, Predrag Knežević, koji je sa tridesetak članova internacionalnog tima u petak popodne dotrčao u Donji Milanovac.

Baklju mira Knežević je simbolično predao članu Opštinskog veća Majdanpek zaduženom za saradnju sa menim zajednicama, Dariju Mijatoviću koji se zahvalio učesnicima i organizatoru velike sportske manifestacije čiji je cilj, kako je istakao, mir, ljubav i jednakost.

Majdanpek: Međunarodna Trka mira stigla u Donji Milanovac 2
Foto: J. B. K. /Danas

Trka mira je pre sedam dana, dakle 25. juna, ušla u Srbiju iz pravca Hrvatske kod Bačke Palanke i od tada je ovaj internacionalni tim prošao kroz 13 gradova, Donji Milanovac u koji su stigli u petak popodne je četrnaesti.

Pre Donjeg Milanovca prošli su kroz Bačku Palanku, Novi Sad, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru i Novu Pazovu, Beograd, Grocku, Smederevo, Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište i Golubac.

– U Beogradu smo bili primljeni u Skupštini Srbije koja je i generalni pokrovitelj ove manifestacije što jasno daje do znanja da naša zemlja nema druge opcije osim mira i mi smo jako ponosni zbog toga. Mi smo potpuno apolitični, mi smo sportisti i kada bi se pitali sportisti celog sveta, ne bi bilo nikakvog rata, vladao bi mir.Ljudi bi se bolje slagali i sve bi bilo bolje. Zato apelujem na svakog , bez obzira na godine, na to koliko ima kilograma, da počne da hoda bar sat vremena dnevno, potom polako počne da trčkara i da za dve godine kada budemo došli može i da nam se priključi da trči sa nama- rekao je za Danas Predrag Knežević.

Sa internacionlanim timom trkača u centar varoši donjomilanovačke dotrčali su najmlađi fudbaleri lokalnog tima „Poreč“ kao i Donjomilanovčani. Svi zajedno otpevali su pesmu koja slavi mir i upoznali zemlje iz kojih trkači dolaze kroz zanimljiv mini kviz.

U Trci mira ove godine učestvuje tridesetak internacionalnih i trkača iz Srbije.

-Ima trkača sa više kontinenata, iz Južne Amerike imamo trkača iz Brazila, Severne Amerike iz Kanade i Sjedinjenih američkih država. Najviše je naravno iz Evrope – Nemačka, Austrija, Mađarska, Latvija, Ukrajina. Rus je trebalo da nam dođe ali na žalost nije uspeo zbog situacije, imamo trkača iz Engleske, Makedonije, Hrvatske, a među našim trkačima su vrsni ultramaratonci među kojima je i Aleksandar Arsić, šampion najduže trke na svetu, trke 3.100 milja – predstavio nam je internacionalni tim trkača Knežević.

Saznajemo od njega da Trka mira trči kroz ceo svet, da je prošla 160 zemalja i da je glavna ideja da kroz trčanje propagiraju mir, a da baklja koju trkači nose simbolizuje ljudsku težnju ka miru, poštovanju, toleranciji, ljubavi.

-Verujem, pošto je iz godine u godinu ova manifestacija sve masovnija, ne samo kod nas, već i u celom svetu, da će to prerasti jednog dana u jednu ogromnu trku u kojoj će cela planeta da učestvuje – naglašava Knežević.

Trka mira ove godine prati tok Dunava koji je ove godine proglašen „Rekom mira“ u sklopu međunarodnog projekta svih podunavskih zemalja, koji je u našoj zemlji podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Narodna Skupština.

Poslednjeg dana u Srbiji, u subotu, 2. jula, Trka mira prolazi kroz Kladovo i Negotin, nakon čega napušta Srbiju i nastavlja kroz Bugarsku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari