Majdanpek: Narodna kuhinja priprema 250 obroka dnevno za socijalno ugrožene 1Foto: J. B. K.

Povremenih problema je bilo, ali oni nisu posebno uticali na rad narodne kuhinje u Majdanpeku koja neprekidno radi od 2010. godine. Zahvaljujući majdanpečkom Crvenom krstu, na topli obrok, pet dana u nedelji može da računa 250 korisnika.

Od ponedeljka do petka u Narodnoj kuhinji u Majdanpeku spremaju su kuvani obroci za korisnike narodne kuhinje – socijalno ugrožene, stare, teško bolesne, nemoćne, dok subotom dobijaju suvi obrok sa hlebom.

Svakodnevno usluge narodne kuhinje koristi 250 korisnika i ova se brojka, prema rečima Tanje Golubović, sekretarke majdanpečkog Crvenog krsta, poslednjih nekoliko godina ne menja.

– Zahvaljujući državi imamo obezbeđene namirnice za pripremu hrane tokom devet meseci godišnje, a za preostala tri meseca dotira lokalna samouprava, koja podmiruje i troškove struje i angažovanja kuvarica – kaže Tanja Golubović.

Majdanpek: Narodna kuhinja priprema 250 obroka dnevno za socijalno ugrožene 2
Foto: J. B. K.

Korisnici majdanpečke narodne kuhinje, koliko smo mogli da čujemo, nemaju primedbi na kvalitet i količinu obroka. Kažu da je hrana „kao kad se kuva kod kuće“ ukusna, da ima mesa i da im, naročito u zimskim mesecima, znači to toplo jelo koje mogu da pojedu.

Tanja Golubović, sekretarka Crvenog krsta Majdanpek, rekla je Danasu da narodna kuhinja funkcioniše samo u Majdanpeku, a da Crveni krst obezbeđuje i distribuira i pakete pomoći osobama lošeg materijalnog stanja, korisnicima socijalne pomoći i predstavnicima drugih ugroženih kategorija stanovništva.

-Pravo na porodični paket pomoći težine 17 kilograma koji sadrži brašno, hranu i hemiju ostvaruje 400 lica iz ostalih naselja majdanpečke opštine – kaže Tanja Golubović.

Prema njenim rečima, uspeli su da obnove opremu u kuhinji, tako da su i kvalitet usluge podigli na viši nivo.

Osim toplog obroka, u majdanpečkom Crvenom krstu, korisnici mogu da dobiju garderobu, obuću, druge potrepštine, čak i psihosocijalnu pomoć mladih volontera koji su uspešno završili i tu vrstu obuke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari