Majdanpek: Od 1. septembra majdanpečki srednjoškolci vraćaju se u svoju zgradu 1Foto: J. B. K.

Nakon tri godine podstanarskog statusa učenici i profesori Tehničke škole i Gimnazije „Mile Arsenijević Bandera“ iz Majdanpeka, novu školsku godinu započeće u zgradi majdanpčekih srednjih škola. Time će trogodišnji „podstanarski“ status u OŠ „Mihajlo Sporić“ Majdanpek biti završen, a uslovi za sprovođenje nastave biti kvalitetniji.

Povratak u školsku zgradu nije bio moguć bez obezbeđenja adekvatnih uslova za odvijanje nastave nakon nalaza građevinskog inspektora koji je izvršio nadzor ovog proleća, što je lokalna samouprava uradila.

Usledio je zahtev Tehničke škole i Gimnazije „Mile Arsenijević Bandera“ iz Majdanpeka Majdanpek za povratak u matičnu školsku zgradu koji je Opštinsko veće Majdanpek pre par dana odobrilo.

-Veoma smo zadovoljni zato što se konačno vraćamo u naš objekat. Ovo je za nas stogodišnji pomak napred jer sa krede i table što je gotovo jedino što smo imali na raspolaganju kao „podstanari“, sada konačno napredujemo do jedanaest digitalnih tabli u našoj zgradi, naših računarskih kabineta i radionica bez kojih je nastava u stručnoj školi besmislena, kao i ostalih pogodnosti koje ima objekat iz kojeg smo bili izmešteni skoro tri godine, kao što su video nadzor, bele table i daleko veći broj učionica na raspolaganju. Zahvalni smo školskoj upravi, ministarstvu i lokalnoj samoupravi zato što su pokazali razumevanje za naš problem – rekao je za Danas predsedni Školskog odbora i profesor u Tehničkoj školi Majdanpek, Dejan Zlatić.

Majdanpek: Od 1. septembra majdanpečki srednjoškolci vraćaju se u svoju zgradu 2
Tehnička škola Majdanpek/Foto: J. B. K.

Ovim je višegodišnja „epopeja“ majdanpečkih srednjih škola, nadaju se u Tehničkoj školi Majdanpek, konačno završena.

A trajala je, doduše, sa prekidima, skoro deceniju jer je prvo iseljenje bilo posledica havarije sistema grejanja početkom 2012. godine zbog čega je zgrada majdanpečkih srednjih škola rekonstruisana.

Matična zgrada rekonstruisana je od poda do krova, sa novim sistemom grejanja na pelet umesto na mazut i u renoviranje objekta država je uložila 1,2 miliona evra i nakon rekonstrukcije u septembru je 2017. otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To na žalost nije potrajalo dugo jer su se majdanpečki srednjoškolci rešenjem Opštinskog veća vratili u podstanarski status u OŠ „Mihajlo Sporić“ vratili 2019. jer je rekonstruisana škola prokišnjavala.
Danak neodgovarajućih uslova za obavljanje nastave pre svega iz stručnih predmeta “plaćen je” smanjenjem broj učenika, smatraju u školi.

Naime, planom upisa u prvi razred školske 2022./23. godine bilo je predviđeno 150 mesta u dve majdanpečke srednje škole, a popunjena oko polovine.

Zbog nedovoljnog interesovanja budućih srednjoškolaca u Tehničkoj školi Majdanpek od 1. septembra neće biti odeljenja trećeg stepena mašinske struke, a u Gimnaziji odeljenja opšteg tipa.

S obzirom da su se vratili u svoju zgradu koja raspolaže savremenim računarskim kabinetima, sa 11 digitalnih tabli, radionicima za mašinstvo i elektrotehniku i da će se nastava odvijati u savremeno opremljenoj zgradi kakvih je malo u Srbiji, prema rečima direktora Tehničke škole znatno više pažnje posvećivaće se poštovanju određenih pravila ponašanja.

-Pravila ponašanja podjednako važe i moraće da ih poštuju i profesori i učenici jer želimo da budemo da škola za primer u koju će se vraćati učenici – kazao nam je direktor Janković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari