Majić o Tijaninom zakonu: Kršenje međunarodnih obaveza, ali i Ustava Srbije

Ostavite komentar


  1. Sledeće je da vrate smrtnu. Nema većeg ugođaja frustriranom primitivnom narodu žednom krvi.

    1. Ako je iko ovde žedan krvi, to si ti, Sakiću.
      Protiiv drakonskog kažnjavanja najmonstruoznijih ubica i manijaka mogu da budu samo oni koji u sebi, u svojim genima, nose istu klicu koja se pokatkad, kao sada ogoli i pokaže svoje pravo lice.

  2. Neverovatna je količina ne znanja od strane,prvenstveno onih koji bi ta znanja morali da imaju.Sramo je pričati o Tijaninom zakonu a ne znati kako on glasi i na šta se odnosi.Tijanin zakon usvojen 07.2015 godine odnosi se na promenu člana zakona o policiji,izmenu člana 72 istog zakona koji nalaže da policija MOMENTALNO započinje sve potrebne radnje, a po prijavi za nestanak maloletne osobe.Pre usvajanja Tijaninog zakona rok postupanja policije po prijavi je bio do 48sati.Znači neznalice i svi ostali pametni,dosta više lupetanja.Promene u smislu doživotne kazne sa ili bez uslovnog otpusta su promene zakona o kažnjavanju i nemaju veze sa Tijaninim zakonom,svako povezivanje je politički idiotizam.Naravno da za ona dela za koja se predviđa doživotna kazna ne treba imati uslovni otpus.Zato narode,struko,političari dozovite se pameti više,odvratni ste.

  3. Tekst Danasa prenosi delimicno sadrzaj emisije “Utisak nedelje”.
    Samo delimicno , bez komentara i utisaka novinara . Citaoci komentare pisu na osnovu clanka a ne na osnovu tv emisije i citava polemika gubi smisao. Zbunjivanje citalaca se samo povecava.
    U Utisku nedelje 3 stava:
    Gdin Juric za dozivotnu kaznu bez uslovnog oslobadjanja prema preporuci svog pravnog tima i precutnom odobrenju prisutnih strucnjaka u javnoj raspravi koja je odrzana i kojoj je prisustvovao.
    Gdin Majic tvrdi da javne rasprave nije bilo i da je zakon stetan po drzavu i gradjane jer moze dovesti do obaranja presuda pred Strazburom i finansijskih posledica( izmedju ostalih argumenata).
    Ostalo je nejasno zasto gdin Majic smatra da prethodno nije bila javna rasprava i cime bi nova rasprava mogla dati kao rezultat.
    Postoji li resenje koje bi zadovoljilo i zahtev gdina Jurica i evropske uslove?
    To je KLJUCNO pitanje.
    Da li je problem da Danas prikupi stavove najkompetentnijih pravnika po ovom pitanju i to napise umesto sto delimicno prenosi sadrzaj tv emisije?

  4. … uslovni otpust za doživotno osuđenog, to samo ovom sudiji ima logike.

  5. 1. Gospodin sudija kaže: „… stroža kaznena politika u ovakvim slučajevima ne rešava problem, već ga čini složenijim“.
    Od sudije na ovakvoj poziciji očekuje se stav o tome kakva je kaznena politika potrebna da se smanji broj monstruoznih zločina nad decom i trudnicama. Ako kaže „…ne rešava problem…“, pa što ne reče a šta to rešava problem. Možda blaža kaznena politika ili razvlačenje i trajanje procesa do besmisla, što naše sudije primenjuju u praksi, a visoki sudski organi to gledaju godinama i ne menjaju naopaku praksu. Šta mislite.

    2. Pa reče gospodin sudija: “ … nije bilo javne rasprave i izjašnjavanja struke…“
    Pa ko je branio struci da se izjasni o zakonu, što se očekuje od struke, u svakom slučaju, ne samo ovom. Pa, ljudi, to im je posao.

    2. Pa reče gospodin sudija: “ …reč je o kršenju međunarodnih obaveza, ali i najvišeg pravnog akta Srbije“.
    AKO se krši Ustav Srbije neka gospodin sudija pokrene da se to utrvdi. Da vidimo to.

    Umesto napred rečenog trebalo je tražiti odgovor na GLAVNI PROBLEM, koji se rešava ovim zakonom, a to je kako sprečiti ovakve monstruozne zločince da ne PONOVE ZLIČIN. To je pravi problem u Srbiji, jer imamo primere iz života da su se najteži zločini ponavljali (izvršilac odležao kazno, pušten na slobodu, znači resocijalizovan) , nakon čega slede bedne konstatacije „pa ko je znao …, desilo se“, i niko odgovoran za to (nikada u Srbiji). Ovome treba dodati da nije poznato koliko smo mi u stanju da utvrdimo da je neko resocijalizovan, i da neće počiniti žličin.
    ODGOVORITE NA OVO gospodine sudijo. Hoćemo da nešto naučimo od struke.

    Šta i kako pravna struka doprinosi stanju u Srbiji vidimo i osećamo na svakom koraku. Da sam nešto impresioniran tim doprinosima ne bih mogao da potvrdim, nažalost. Mislim i da skoro neće biti bolje. Tera ta gospoda svoje i ne obaziru se mnogo.

    Podrška gospodinu Juriću.

    1. Polulizam,neznanje na najvisem nivou.Za vreme inkvizicije svaka kazna je bila smrtna.
      Kriminal,i ubistva,nazalost,i danas postoje.
      Neke stvari je tesko shvatiti.

  6. Nisam pravnik ali mislim da Zakon nije dobar. Međutim, rekao bih samo reč gospodinu Majiću na njegovu izjavu da će kao savestan sudija poštovati zakon. Zašto to većina sudija ne radi u Srbiji pa se za sramotna dela izriču sramotno niske kazne? Pa nije valjda da je svemu kriva postojeća vlast?

  7. svaka čast majiću. treba imati hrabrosti pa izaću na crtu ocu koji traži osvetu i ima podršku većine javnog mnjenja. ovo je ono što nam fali a što je ovaj diktator ukinuo. javna debata. ja sam jedan od onih koji je bio bez pogovora za ovo ali samo zato što nisam do kraja shvatao o čemu se radi u vezi primedbi na ovaj zakon. Posle sinoćne emisije je jasno da će menjanje ovog zakona biti jedan od uslova za ulazak u EU.

    Da ne spominjemo da će broj ubistava u zatvoru naglo da poraste jer ovim ljudima koji budu osuđeni na doživotnu niko neće moći da stane na put. Već imaju doživotnu tako da zatvorski čuvari i ostali zatvorenici postaju njihov plen. U istoj poziciji će se naći i policija kada privodi ovakve ljude. mnogi od njih neće hteti u zatvor i verovatno ću pružati otpor u kom će dosta policajaca da izgubi život. No tako to biva kada zakone donose ljudi koji su pod teškim utiskom preživljene tragedije umesto da taj posao radi struka.

  8. Ko ubije ili siluje dete treba ga raščerečiti srednjovekovnim spravama za mučenje! Kakva crna „nečovečna kazna“, „ostavljanje nade“ i slične budalaštine – smrt odmah i to po kratkom postupku!

  9. Smrtna kazna u totalitarnom rezimu bilo bi ubistvo svih nas .
    Pozz. Gospodinu Majicu

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.