Majk Kžiževski: Pionir košarke 1Foto: EPA/JASON SZENES CORBIS

Porazom njegovog Djuka od velikog rivala Severne Karoline (81:77) u polufinalu Fajnal-fora NCAA lige, od košarke se oprostio Majk Kžiževski (Čikago, 1947), jedan od najvećih živih košarkaških trenera na planeti.

Njegov oproštajni meč pratilo je 70.602 gledalaca u dvorani „Sizars superodom“ u Darnamu, koji su ulaznice plaćali i do 100.000 dolara kako bi prisustvovali poslednjoj utakmici legendarnog trenera.

„Kouč kej“, kako su ga zvali, svoje povlačenje najavio je pre početka ove sezone, 42. u karijeri, tokom kojih je vodio Univerzitet Djuk. Nije slučajno da su Kžiževski i Greg Popović, dve legende američke košarke, proveli pet godina u armiji i da su tu stekli disciplinu koja ih je kasnije vodila kroz karijeru.

– Dobijete naređenja, to je tvoja misija. Ne radi se o bici koju ste dobili. Radi se o bici koju ćete voditi – rekao je jednom Kžiževski.

Od Kouč keja mnogo su naučili i treneri iz bivše Jugoslavije koji su osamdesetih išli na usavršavanje na američke univerzitete. Po završetku utakmice priređena mu je ceremonija povodom njegovog oproštaja, u kojoj je očigledno nevoljno učestvovao.

– Ne radi se o meni, pogotovo sada. Kao trener, samo sam zabrinut za ove momke. Mislim, oni već plaču na terenu i to je jedino o čemu možete razmišljati. Celu svoju karijeru sam govorio da želim da se moje sezone završe tamo gde je moj tim plakao ili suze radosnice ili suze tuge, jer si tada znao da su dali sve. I imao sam svlačionicu punu momaka koji su plakali. I to je prelep prizor koji zaista poštujem i čini mi da razumem koliko je ova grupa bila dobra – rekao je Kžiževski.

A mogao je da kaže da je od 1980. do 2022. bio na klupi Univerziteta Djuk, da je pet puta osvajao titulu najboljeg u NCAA ligi i da je 13 puta bio učesnik fajnal-fora najpopularnije košarkaške lige u SAD. Imao je skor od 1.196 pobeda i 365 poraza, odnosno impresivnih 76 odsto uspešnosti.

Sa reprezentacijom SAD osvajao je zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2008, 2012. i 2016, zatim titule prvaka Sveta 2010. i 2014. i bio je asistent trenera originalnog drim tima 1992. na Olimpijskim igrama u Barseloni. Član je Kuće slavnih od 2001. za individualna postignuća i 2010. kao član „Drim tima“. Tokom poslednjih 20 godina imao je pet ponuda NBA timova da postane trener, ali je redom odbijao Boston Seltikse, Portland Trejl Blejzerse, Los Anđeles Lejkerse, Bruklin Netse i Minesota Timbervulvse.

Na ispraćaju legendarnom stručnjaku bilo je čak 96 bivših košarkaša Djuka, a od poznatijih Kristijan Lejtner, Elton Brend, Grent Hil i DŽej DŽej Redik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari