Ministarstvo za rad nakon pisanja Danasa o hororu u kojem žive samohrana majka i njeno dete sa autizmom 1Foto: Shutterstock/Zivica Kerkez

Ministarstvo je upućeno u slučaj maloletnog M.S i radi na rešenju njegovog problema, kažu u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, nakon što je pre dva dana Danas objavio ispovest Aleksandre iz mesta pored Požarevca, samohrane majke tinedžera (17) sa autizmom koji je duže od dve godine destruktivan i autodestruktivan zbog čega mu preti opasnost od ozbiljnih povreda.

Istovremeno, dečak je na listi čekanja na mesto u nekom od domova za decu posle obraćanja njegove majke svim nadležnima i objašnjenja u kakvoj su ona i sin opasnosti i po nekoliko puta na dan.

Kako je majka (ime i prezime poznato redakciji) rekla, dete u napadu besa ruši kućne aparate, razbio je televizor, sve čaše i ostalu staklariju, jedu iz plastičnih tanjira i koriste takav escajg, a nedavno je uzeo i nož kojim je posekao majku, koja je morala na ušivanje.

Radimo na rešenju problema

Govoreći o listama čekanja na smeštaj u dom, u Ministarstvu kažu za Danas:

„Radimo na rešenju tog problema. Uredbom o mreži Ustanova socijalne zaštite utvrđen je kapacitet Ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika, te se u situacijama popunjenog kapaciteta formira lista čekanja“.

Podsetimo, mama je počela svoju ispovest za Danas rečima:

„Na ivici sam. Ne mogu psihički i fizički da izdržim našu situaciju. Duže od dve godine molim nadležne za pomoć, ali ona i dalje ne stiže. Plašim se za život svoga sina, ali i svoj. Moje dete lomi sve po kući, dira osigurače i kablove i po nekoliko puta dnevno je u opasnosti da se ozbiljno povredi ili da ga udari struja.“

Majka i sin žive u mestu pored Požarevca, majka je zdravstveni radnik, na bolovanju je duže od godinu dana, a kako kaže za Danas, ćerka se iselila iz kuće jer „ne može više“, a ona je morala da donese najtežu odluku u životu – da moli nadležne da smeste njenog sina u odgovarajuću ustanovu, gde je okruženje bezbedno po njega i gde će imati adekvatnu pomoć i nadzor jer je prestravljena da neće moći da ga spreči sledeći put kad bude zgrabio nož.

Dvogodišnje muke

Obraćala se tokom tog perioda Centru za socijalni rad u Požarevcu, Ministarstvu za brigu o porodici, čak i Kabinetu predsednika, ali, kako kaže, „rešenja još nema na vidiku“. Ona pokazuje dokumentaciju i mejlove u kojima je potanko objašnjavala svim nadležnima u kakvoj je situaciji i da je pomoć vrlo urgentna.

„Deca sa autizmom imaju promenjivo stanje. Moj sin može sada da plače, a minut kasnije da se smeje. To ljudi ne mogu da razumeju. Nepredvidiv je. Ne smem da ga ostavim ni minut bez nadzora. Ne spavam uopšte. Na bolovanju sam. Strah me je da ne izgubim posao jer živimo od moje plate“, navela je ta majka i dodala:

Ministarstvo za rad nakon pisanja Danasa o hororu u kojem žive samohrana majka i njeno dete sa autizmom 2
Foto: Pixabay

„Ovaj naš život ne mogu da izdržim više ni psihički niti fizički. Moj sin kada dobije napad besa obara sve – frižider, mašinu, šporet. Više nemamo televizor, sve je porazbijano po kući. Jedemo iz plastičnih tanjira i koristimo takav escajg. U 21. veku živimo bez tehnike. S druge strane, to je moj sin, ja ne znam kako ću da podnesem odvajanje ukoliko bude otišao u dom, ali sam svesna da tamo više njegov i moj život neće biti ovoliko ugroženi. Nemam izlaza. U fazi je kada je opasan po sebe. Lupa glavom o zid, rukom, a ja nemam snagu da ga sprečim. Nije humano. Tokom dana ima više takvih napada“.

Istovremeno, u Centru za sojilni rad u Požarevcu rekli su za Danas da definitivno poznaju slučaj te majke, da rade sa njom i sinom sve što je iz njihove nadležnosti, kao i da imaju još dece koja su u sličnoj situaciji.

Obraćali se domovima

„Pokušavamo na svaki način da pomognemo. Obraćali smo se domovima, ali nismo dobili pozitivne odgovore jer nemaju mesta. Dete je na čekanju. I dalje ćemo da pokušavamo sve što je u našoj nadležnosti“, rekli su za Danas u toj instituciji.

U dokumentaciji majke je i njena žalba Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju iz juna prošle godine, u kojoj ona obrazlaže svoju realnost i moli za pomoć, odnosno da joj se dete smesti u dom.

Danas je poslao pitanja tom Ministarstvu, ali u odgovoru piše da se obratimo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari