Majka Zrenjaninca povređenog u Linglongu: Poznavao je mašinu koja ga je povredila, hoću da znam šta se desilo 1Foto: M.P. / Danas

Biljana Veličkov, majka M.B. iz Zrenjanina koji je 10. juna oko 12 časova povređen na radnom mestu u Linglongu, želi da zna zašto joj je povređen sin i zašto je mašina počela sa radom dok je on u njoj otklanjao kvar.

To su glavna, ali ne i jedina pitanja, koja se postavljaju nakon strašnog incidenta u potpuno novom pogonu za proizvodnju guma za velike, radne mašine.

„Hoću da saznam šta se desilo, ko je pritisnuo dugme. To je automatska mašina, ako se desi neki kvar na mašini, ona se automatski zaustavlja. Rad na toj mašini se pokreće tako što mora da se pritisne dugme. Dakle, moj sin je dobio nalog šefa da ukloni zaglavljenu smesu za gumu na mašini broj sedam. Ušao je, uklonio problem a onda je mašina počela da radi i on je bio zgnječen. Ko je mašinu pokrenuo“, pita Biljana Veličkov.

Kako objašnjava, nju su posetili predstavnici kompanije Linglong. Kaže da je to bilo dva dana posle nesreće.

„Posetili su nas direktor proizvodnje, pravnik firme, menadžer ljudskih resursa i prevodilac. Menažder mog sina, koji mu je dao zadatak da uđe u mašinu i otkloni problem, nije došao a ja sam to tražila. Zahtevala sam da dođe osoba koja je njemu naredila da uđe u tu mašinu, međutim on se nije pojavio. Moja osećanja majke koja ima povređenog sina su snažna“, priča Biljana, koja kaže da u Linglongu radi i njena snaja, i da su kolege iz njenog sektora došle u bolnicu odmah po incidentu.

Objašnjava da je njen sin predan poslu, da je poznavao tu mašinu u svaki delić i da ne bi ušao u nju da nije obezbeđen, što potvrđuje i njen suprug.

„On poznaje te mašine odlično. Obučavan je dugo kako to radi, to je sve novo. On je u Linglongu od njegovih temelja, napustio je Drakslmajer i otišao tamo jer se nadao da će napredovati u poslu. Radio je na svim poslovima, pa i na građevini iako to nije bio njegov fah a kada je otvoren prvi pogon za proizvodnju guma, bio je na svom terenu“, objašnjava Biljana.

Incident u Linglongu, u kome je mladi Zrenjaninac zadobio povrede grudnog koša i višestruke prelome tela, potresao je Zrenjanin. Njegovu porodicu, suprugu, dete, majku, najviše.

„Za nesreću sam saznala od snaje, u subotu, da je sin povređen ali nismo znali u kakvom je stanju, odmah smo otišli u Urgentni centar. On je donet bez svesti, u teškom stanju, odmah je odveden u operacionu salu i borili su se za njegov život, da bi ga stabilizovali. Bili smo tužni, uznemireni, van sebe, teško je to opisati jer to stanje ne prolazi“, priča za Danas Biljana Veličkov, majka povređenog Zrenjaninca.

Kako objašnjava, lekarski tim je zbrinuo njenog sina i ona je na kratko uspela da ga vidi dok je iz operacionog bloka prebacivan na intenzivnu negu.

„Moj sin je sutradan prebačen u Institut u Sremskoj Kamenici, o njegovom stanju možemo da čujemo samo telefonom jer je on pod aparatima. Rečenom nam je da je on u indukovanoj komi, da je njegovo stanje stabilno, da će biti više nedelja pod respiratorom. Prema našim saznanjima, on je zadobio višestruke povrede grudnog koša, pluća i rebara, prelom ruke, prelom ključne kosti. Za dalje ne znam“, kaže Biljana Veličkov.

Povodom incidenta u Linglongu zrenjaninska policija dan ranije saopštila je da su preduzeli sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti.

„Po odobrenju nadležnog Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu, na licu mesta izvršen je uviđaj, upoznata je inspekcija rada koja vrši vanredni inspekcijski nadzor i od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu angažovan je veštak iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, obavljeni su razgovori sa svim svedocima i nadležnim licem za bezbednost i zdravlje na radu navedene fabrike“, stoji u odgovoru policije našem listu.

Dodaje se da nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora od strane inspekcije rada i nakon sačinjenog zapisnika, kao i nakon dostavljenog nalaza i mišljenja veštaka, policijski službenici nastavljaju dalje postupanje u saradnji sa nadležnim Osnovnim javnim tužilaštvom u Zrenjaninu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari