Majke iz Bačke Palanke kreću put Beograda da podsete Vučića na neispunjeno obećanje 1Foto: Printscreen/RTS

Svakodnevno daje obećanja, a na predizbornim mitinzima mogao je i da vidi šta građani traže i da se zapita zašto od njega. Godine 2022. u Bačkoj Palanci majke sa decom koja imaju smetnje u razvoju odlučile su se, za u ovom trenutku hrabar potez – da podignu transparent kako bi predsednik Srbije video i njihov decenijski problem. Dnevni boravak za svoju decu koji su tada tražile i dan-danas nije sazidan, a rok za izgradnju je prošao.

„Samo dve reči, lep je taj transparent i hoću da ga gledam, i ne smeta mi transparent na kojem tražite da nešto uradite što nismo i nemojte da sklanjate te ljude“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kada ćete da uradite ono što niste, a što ste započeli – pitaju majke iz Bačke Palanke, a prenosi N1.

Mariju je na predizbornom mitingu SNS-a pre dve godine ipak neko nasilno pokušao da skloni kako se problem ne bi video.

„Kad sam podigla transparent, prišao mi je čovek ne znam ni ko je ni šta je, tražio da spustim transparent i to odmah. Ja to nisam želela. Želela sam da predsednik vidi sa kakvim problemima mi živimo“, opisala je Marija Buđara.

Na istom tom mitingu, Vučić je čitao transparent.

„Predsedniče, pomozite deca ometena u razvoju su u opštini Bačka Palanka zaboravljena… Da pročitam, da svi čuju i vide, pa Vas molim da svi spustite sada transparente, nit ja vidim ljude, nit ljudi vide nas“, odgovorio je.

I tako je transparent ipak spušten, ali je problem obelodanjen i ubrzo počinje njegovo rešavanje, baš kao i svakog koji se prikaže javno u prisustvu Aleksandra Vučića… Ali od početka se nije daleko odmaklo.

„Ne znam šta da vam kažem, borba je jako velika. Naše mišljenje kao roditelja jeste da su naša deca u ovoj opštini jako diskriminisana. Deca nam sede kućama i nemaju aktivnosti“, kaže Jaroslava Molnara.

Radovi na ovom objektu trebalo je da budu gotovi u junu ove godine.

I dok se stadioni u Srbiji grade u tri smene, na gradilištu za boravak za decu koja imaju smetnje u razvoju danas nema nijednog radnika.

I možemo da kažemo da je nedelja, i da je vrućina, i da radnici imaju dušu i mogu da odmore jedan dan. Međutim, ovde ni radnim danima nema radnika u punom kapacitetu.

Najvažniji uslovi tendera bili su da građevinska firma ima svu neophodnu mehanizaciju i da svaki dan na građevini bude 50 radnika.

„Nas dve mame svaki dan u 7.15 obilazimo gradilište, maksimalno ih je bilo osam jednog dana, obično pet ili šest“, kaže Jaroslava.

„Dobar dan, gde je glavni majstor… umro glavni majstor… samo ste vi majstori? Koliko vas, pet je tu…“, čuje se u jednom snimljenom razgovoru.

„U dogovoreno vreme sa 50 radnika, za dva meseca je objekat mogao biti gotov“, smatra Marija.

Jaroslava dodaje da će ovim tempom objekat biti završen tek za oko tri godine.

Pošto su iscrepele sve vrste borbe, i institucionalne i one na terenu, majke dece sa smetnjama u razvoju rešene su da u ponedeljak krenu peške za Beograd jer za decu im kako kažu ništa nije teško, a planiraju i njih da povedu.

„Moje dete recimo šeta, hoda, ali posle 100 metara on se umori. Ja sam obezbedila kolica, on će hodati onoliko koliko može, ostatak puta ću ga voziti u kolicima, kada se odmori, opet će da šeta i tako dok stignemo. Ako treba, raširićemo šator, prespavaćemo negde“, kaže ova majka deteta sa smetnjama u razvoju.

Možda baš u Pionirskom parku, u neposrednoj blizini radnog mesta predsednika, kako bi ga podsetile da ono što piše na transparentu nije završeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari