Majke iz Bačke Palanke posle sastanka sa Vučevićem: Od borbe ne odustajemo 1foto N1

Majke iz Bačke Palanke krenule su u ponedeljak sa decom peške do Beograda zato što kasne radovi na izgradnji boravka za decu sa smetnjama u razvoju, ali su put su prekinule kada su dobile poziv od premijera Miloša Vučevića. Na sastanku su dobili obećanje da će privremeni boravak biti obezbeđon od 1. oktobra, a da će prostorije biti izgrađene do kraja godine.

„Odustale smo od pešačenja da bismo otišle na sastanak da vidimo kakvo rešenje nam on nudi, ali od borbe ne odustajemo“, ističe Jaroslava Molnarova za Danas, jedna od majki koja je krenula peške do Beograda.

Ona kaže da se već dve i po godine grade 400 kvadrata dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, što je njima nelogično jer vide kako niču zgrade po Bačkoj Palanci za sedam meseci.

„Imali smo sastanak u opštini, protekao je kako je protekao, dogovor tamo više ne postoji, izgubilo se poverenje, to je prebacivanje loptice, onaj ko nije tu taj je najviše kriv. Sve se svaljivalo na izvođača radova koji uopšte nije bio prisutan. Saopštenje za javnost koje su dali posle sastanka uopšte nije istinito, nije se pominjalo da će biti izgrađeno do Nove godine, niti da je sa ministrom Starovićem dogovoreno bukvalno išta“, ukazuje Molnarova.

Naglašava da su oni želeli da znaju ko je odgovoran što dnevni boravak nije izgrađen, ali da do tih tema nisu uspele da dođu na sastanku u opštini grada.

Iz tog razloga su i krenule za Beograd, što bi kako navodi i uradile da nisu dobile poziv od premijera Miloša Vučevića za današnji sastanak.

„Decu smo jedino poslale kući jer više nisu mogli da nastave, ruke su im bile ispečene od sunca, tako da smo organizovale da njihovi očevi dođu po njih i da ih odvedu kući, a mi da nastavimo dalje. Međutim, u pola sedam smo dobile zvanično na mejl naše organizacije da nas premijer poziva na sastanak u Vladu“, ističe Molnarova.

Objašnjava da u Bačkoj Palanci ima oko 100 potencijalnih korisnika dnevnog boravka, i da one nisu krenule za Beograd samo zbog svoje dece, već zbog sve dece u opštini.

Naša sagovornica kaže da neka deca nisu ni dočekala izgradnju dnevnog boravka, jer se priča o njemu započela 1996. godine, kada je jedna majka išla u opštinu i takođe zahtevala izgradnju ovog objekta.

Podsećamo, majke Jaroslava Molnarova i Marija Bađurom krenule su peške sa svojom decom iz Bačke Palanke put Beograda jer kasne radovi na izgradnji boravka za decu sa smetnjama u razvoju, a čiju izgradnju je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. One su za šest sati uspele da prepešače oko 15 kilometara, ali njihova deca zbog visokih temperatura nisu mogla da izdrže, pa su ih očevi odvezli kućama.

Nekoliko sati pošto su se sastale sa zvaničnicima opštine, a zatim krenule put Beograda, iz opštine Bačka Palanka stiglo je zvanično saopštenje.

U njemu se navodi i da su predsednik Branislav Šušnica i predsednik Skupštine opštine Milan Čavić roditelje informisali o tome da se gradilište redovno obilazi i da je „konstatovano da zbog proširenja obima posla radovi kasne dva meseca kao i da će zbog toga ili izvođaču biti dat kratak dodatni rok da završi radove ili će biti raskinut ugovor s postojećim izvođačem i biti raspisana nova javna nabavka za izbor novog izvođača, što može dodatno prolongirati završetak radova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari