Senat američkog Kongresa potvrdio je imenovanje Majkla Mukejsija za novog generalnog tužioca, uprkos kritikama demokrata što nije uspeo da zauzme jasan stav protiv torture uhapšenih terorista.
Mukejsi, politički autsajder iz Vašingtona, obećao je da će štititi sprovođenje i poštovanje zakona, nezavisno od Bele kuće i drugih.

Senat američkog Kongresa potvrdio je imenovanje Majkla Mukejsija za novog generalnog tužioca, uprkos kritikama demokrata što nije uspeo da zauzme jasan stav protiv torture uhapšenih terorista.
Mukejsi, politički autsajder iz Vašingtona, obećao je da će štititi sprovođenje i poštovanje zakona, nezavisno od Bele kuće i drugih. Predsednik Buš i njegovi saveznici iz Kapitol hila mnogo očekuju od Mukejsija. Buš želi da Mukejsi sprovede antiterorističku agendu administracije. „Sudija Mukejsi će voditi Ministarstvo pravde i radiće na zaštiti američkog naroda, bez obzira na to da li je reč o trgovini drogom ili drugim kriminalcima na našim ulicama, zatim od terorista koji pokušavaju da napadnu našu teritoriju“, izjavio je Buš posle glasanja u Senatu.
„Sada kada je potvrđena kandidatura Mukejsija, gledaću da zajedno sa Senatom radim u pravcu popunjavanja i drugih visokih pozicija u Ministarstvu pravde, kako bi Amerika dobila sposoban, energičan tim u ovom ratnom vremenu“.
Bivši federalni sudija tako će postati treća osoba na čelu Ministarstva pravde tokom mandata Džordža Buša. Članovi obe partije tvrde da je pred Mukejsijem težak zadatak, budući da će voditi ministarstvo čija je reputacija znatno srozana tokom vladavine njegovog prethodnika Alberta Gonzalesa. Mukejsi (66), bio je prvi izbor Bele kuće za naslednika Gonzalesa.
Ukupno šest demokrata pridružilo se 46 republikanaca i jednom nezavisnom poslaniku, glasajući za Mukejsija za koga njegove pristalice tvrde da je energičan, pravi čovek koji će povratiti moral u Ministarstvo pravde i praksu nezavisnog nadgledanja federalnih tužilaca u poslednjim mesecima Bušovog mandata. Protiv kandidature Mukejsija glasalo je 39 demokrata i jedan nezavisni poslanik.
Demokrate su saopštile da odbijanje da okarakteriše tehniku temeljnog ispitivanja uhapšenih terorista koja simulira potapanje kao ilegalnu torturu, diskvalifikuje Mukejsija da zauzme funkciju glavnog čoveka koji nadgleda sprovođenje zakona. Mukejsi je ovu tehniku nazvao „neprijatnom“ i u pismu senatorima izjavio da nije dovoljno znao o ovoj tehnici, pa stoga nije mogao ni da je definiše kao torturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari