Majmun plaćeniji od Mikija

Ostavite komentar


  1. Posto Zapad tako lepo placa, zbog cega Kusturica predlaze Srbiji da bude protiv Zapada. Nadam se da vecina ljudi u Srbiji ovo razumeju.

  2. Svaki od brojnih evropskih naroda, kao što je to isticao Ortega i Gaset, “stalno je kroz svoju istoriju živeo dvostukim životom: onaj koji mu dopire iz evropske pozadine i onaj svoj, različit, nacionalni”. Ta zajednička evropska pozadina iznikla je na grčkoj naučnoj tradiciji i hrišćanstvu – na veri u nauku, razum i Boga. Kada su se narodi Balkana počeli oslobađati vizantijsko-otomanske despotske tradicije i oni su svoje države počeli gradili na pomenutim dvodimenzionim temeljima. Želja elite tih naroda da tradicija naučnog istraživanja ponovo pusti korenje i u njihovom društvu bila je pretočena u državne projekte, rezultati nisu izostali. Nažalost, u Srbiji je posle Titove smrti staljinizam rešio da preživi kroz formu nacionalizma koji nas je uveo u ratove, siromaštvo, bolesti, nezaposlenost. Ali, tu nije bio kraj našeg propadanja jer je taj nacionalizam, koji se hranio mržnjom i teorijama zavere, pokušavo da raskine sve veze Srbije sa evropskom tradicijom i kulturom. Započeo je proces transpalantacije indijske, kineske… – bilo koje tradicije samo da nije evropska, što je u praksi dovelo do uvećavanja naše društvene entropije!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.