Odbornici Skupštine grada Požarevca, na hitno sazvanoj sednici kojoj je predsedavao Bane Spasović, odrekli su se majske prinadležnosti za pomoć poplavljenima na području Požarevca i Srbije. Inicijativu da se odbornici kao i članovi Gradskog veća i funkcioneri stranaka, direktori javnih preduzeća i ustanova odreknu dela prihoda obrazložio je predsednik Skupštine Bane Spasović.

Predlog je dogovoren na zajedničkom sastanku svih odborničkih grupa i stranaka. Na ovaj način prikupiće se oko dva i po miliona dinara, a suma će biti podeljena na pola: Požarevac – Srbija, rekao je Spasović. Mesečna naknada po jednom odborniku za maj je 19.000 dinara, a članovi Gradskog veća u humanitarne svrhe odreći će se mesečne sume od 20.000 dinara. Prema prvoj proceni štete na području Grada Požarevca u Nabrđu, Trnjanu, Bubušincu, Maljurevcu i Bradarcu potopljeno je 160 stambenih, 170 pomoćnih, 150 poljoprivrednih objekata, 120 garaža, 55 podruma. Najteže je bilo u Maljurevcu, gde su stradale domaće životinje. U prihvatne kolektive smešteno je 80 lica, a spas i krov nad glavom kod rođaka i prijatelja našlo je stotinak ljudi. Predsednik Skupštine Bane Spasović je rekao da će javnost moći da prati kome se upućuju sredstva solidarnosti i kako se troše i da je ovo jedna od prvih inicijativa za prikupljanje pomoći.

Prisustvovalo je 56 odbornika i ova inicijativa je jednoglasno prihvaćena. U međuvremenu u Skupštini grada Požarevca desile su se neke promene. Odbornički klub Srpske radikalne stranke napustila je Dušanka Krstić, i ubuduće će u Skupštini delovati kao samostalna odbornica. LDP i SPO su danas formirali svoju odborničku grupu, čiji je šef Ivan Mlakar. Član LDP-a Dragan Radosavljević inače, donedavno predsednik ove grupacije, ostao je van kluba i deluje samostalno.

Izabrani su i novi odbori u svim požarevačkim osnovnim i srednjim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari