U galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji posetioci su se prvi put sreli s radovima Oskara Zomerfelda (1885-1973) na otvaranju izložbe 10. oktobra ove godine. Izložbu su organizovali Kulturni centar i Udruženje likovnih umetnika Inđije pod pokroviteljstvom opštine Inđija.

Zomerfeld slovi za prvog akademskog slikara iz Inđije, a zahvaljujući vlasnicima privatnih zbirki, posetioci izložbe mogli su da vide tridesetak radova. Na otvaranju izložbe o životu i delu Oskara Zomerfelda govorili su Saša Milivojević, direktor Kulturnog centra, Sanja Sajfert, istoričar umetnosti, i Zoran Milošević, predsednik ULUI.

– Pod uticajem Minhenske škole koja je imala za cilj jasno vođenje linija i strogu koncepciju prostora, te prihvatanje pejzaža kao samostalne slikarske vrste, Zomerfelda je privuklo i slikanje mrtve prirode i seoske žanr-scene koje ostvaruje primenom tonskih rešenja prigušenom gamom. Zomerfeld je postao veran slikar sremskog pejzaža, kao i ljudi, životinja i predela u njemu – rekla je Sanja Sajfert, istoričar umetnosti.

Deo slika Oskara Zomerfelda čuva se u galerijama Berlina i Minhena, a slika pod nazivom „Beg“ nalazi se u Palati nacija u Ženevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari