Žmare su vlaški specijalitet koji se sprema kao starinsko jelo na svadbama i krštenjima u okolini Petrovca na Mlavi, Žagubice, i čitavom Homolju. U novije vreme svako ih može napraviti ako želi da oseti pravi i jedinstven ukus starinskih jela.

– Žmare su malo poznati vlaški specijalitet i za njegovo spremanje potrebno je provesti 16 sati pored vatre, uz stalno mešanje kukuruznog brašna, ovčijeg mesa i luka. Ovaj specijalet se u našem selu priprema tokom praznika, slava ili zavetina, priča Miladin Sulimanović, majstor za žmare iz Kladurova. Početak kuvanja žmara počinje veoma rano pred svadbu ili krštenje, negde posle pola noći jer se dugo kuva. Nakon 3-4 sata kuvanja meso se odvaja od kostiju, usitni ali sve ručno u obliku „niti“ neprekidno. Kuvari koji pomažu moraju smesu mešati u kazanu, a loj ili mast se povremeno dodaju kao vrela smesa. Na kraju u masu usitnjenog mesa i praziluka u kazan se polako dodaje kukuruzno brašno uz stalno mešanje dok smeša ne postane gusta. Ovaj specijalitet servira se dok je vruć, priča Miladin koji je osvajao mnogobrojne nagrade na raznima takmičenjima u kuvanju žmara i koji se može videti na vašarima i drugim veseljima u opštini Petrovac na Mlavi i Braničevskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari