Selo Topolovnik, u opštini Veliko Gradište, tradicionalno svake godine organizuje jedinstvenu manifestaciju pod nazivom „Jepurijada“, naziva izvedenog od reči „jepur“, što na vlaškom jeziku znači zec.

Ovaj narodni skup predstavlja lovačko-turističku manifestaciju koja se održava svake godine, počevši od 2001. i ove godine je održana po trinaesti put. Glavni organizator uz MZ Topolovnik je Lovačko društvo „Golub’’ koje se i ove godine potrudilo da sve prođe u najboljem redu.

– Ove godine se prijavilo 11 ekipa, a pored prijavljenih takmičara sa nama su gosti iz čitave Srbije, ali i inostranstva. Imamo odličnu saradnju sa Rumunijom jer smo i mi bili gosti na jednoj njihovoj manifestaciji. Pored Rumuna sa nama su i Italijani jer je opšte poznato da je 70 posto meštana Topolovnika na privremenom radu u ovoj zemlji pa mnogi od njih dovedu gosta sa Apeninskog poluostrva, koji se uvek ponovo vrate i sledeće godine. Ostaje nam samo da ih ubedimo da i oni prijave ekipu kako bi bili pravo internacionalno takmičenje – rekao je Slađan Marković, predsednik Lovačkog udruženja „Golub“ Veliko Gradište, koji ujedno obavlja i funkciju člana Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije.

Sam gulaš od zeca, ili jepura, spravlja se oko tri sata i za to vreme majstori kulinari dodaju svoje tajne sastojke kako bi se proizvod što više dopao tročlanom žiriju. Neko ko u tome svakako ima iskustva je i Toma Miljković iz Selevca, koji je titulu za najbolji gulaš u Topolovniku osvajao poslednje dve godine.

– Svake godine po malo promenim recepturu a neke posebne tajne nema. Važno je staviti određeni začin u određenom trenutku i naravno zec. Pažljivo biram, jer zec mora biti što deblji, to je mnogo bitno. – rekao je Toma i dodao jednu šalu oko debljine i zečeva kojoj smo se slatko nasmejali ali ipak zadržali za sebe.

Dvostruki šampion Toma Miljković nam je, pre nego što je ponovo obišao svoj kotlić još kazao da gulaš mora biti pristojno zaljućen, jer u protivnom nema pravog rezultata.

„Domaćin“ opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, bio je prisutan na „Jepurijadi“ i takođe primetio smanjen broj ekipa i učesnika u odnosu na protekle godine ali, kako je kazao, razlog je praktičan.

– Lovci pokazuju da štite divljač. Jedan od razloga je naravno ekonomska situacija ali i realni nedostatak zečeva ove godine. Bilo kako bilo, ova manifestacija se uklapa u kalendar naših turističkih dešavanja i opština Veliko Gradište će je i u budućnosti pomagati, nadajući se boljim vremenima i većem broju takmičara – kazao je predsednik opštine Dragan Milić.

Zvuči kao fraza ali žiri se jeste namučio određujući pobednika u spravljanju ove poslastice od zeca. Ipak, na kraju je doneta odluka da treće mesto osvoji ekipa iz mesta Kusiće, 2 mesto zauzela je Vrbnica, dok su prvi bili domaćini iz Topolovnika.

„Zec“ od 400 kilograma

Očekujući isključivo zečeve, iznenadili smo se kada smo na ražnju ugledali neman od, kasnije se ispostavilo, preko 400 kila. Među nama nije bilo stručnjaka za faunu, ali za toliko znamo da to zec nije mogao biti. Šalu na stranu, organizatori su u sklopu menija predvideli i bika na ražnju, a ovaj izuzetno težak posao poveren je majstoru Drašku Rajčiću iz Popovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari