Ukoliko političke stranke u Makedoniji do kraja septembra ne ispune reformske zadatke koje im je svojim decembarskim i aprilskim zaključcima postavila Evropska unija, Makedonija u oktobru neće dobiti pozitivan izveštaj za početak pregovora o članstvu u EU, poručeno je juče Skoplju iz Brisela, a pred današnji sastanak Saveta EU koji će biti posvećen i višemesečnoj makedonskoj političkoj krizi.

– Makedonija je kandidat za članstvo od 2005, a od 2009. dobija pozitivan izveštaj o napretku i preporuku za otpočinjanje pregovora o članstvu.
Četiri ključne makedonske političke stranke (VMRO-DPMNE, DUI, SDSM i DPA) pozvane su da poštuju dogovor o izlasku iz političke krize koji su postigle, spolja gledano, uz posredovanje evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, šefa Kancelarije EU u Skoplju Arive Orava i američkog ambasadora Džesa Bejlija, a, po tvrdnji samog Hana, uz puko prisustvo navedenih međunarodnih predstavnika. Inače, šef opozicione SDSM Zoran Zaev i juče je ostao pri svom ultimatumu: ili ostavka premijera Nikole Gruevskog i prelazna vlada ili ništa od sporazuma, dok su ostali ključni lideri – Nikola Guevski, Ali Ahmeti i Menduh Tači, ostali protivni ovom zahtevu.
Odnosi između Zaeva i šefa Demokratske unije za integraciju Ali Ahmetija dodatno su zaoštreni pošto je Zaev objavio i niz prisluškivanih razgovora funkcionera DUI i izjavio da će, ako pobedi na izborima, o vladinoj koaliciji pregovarati samo sa poštenim Albancima u koje ključni funkcioneri DUI – Ahmeti, Bujar Osmani, Arben Grubi, Musa Džaferi – ne spadaju. U oštrom saopštenju, DUI je upozorio Zeava da neće on odlučivati ko su pošteni Albanci i da će albanske predstavnike u vladi birati isključivo – Albanci, sami.
Kad se sve sabere, ipak uzdržanu medijsku pažnju izazvao je i izveštaj grupe eksperata na čelu sa nemačkim političarem Rajnhardom Pribeom, koje je Evropska komisija ovlastila da sagledaju makedonsku krizu i daju preporuke za rešenje. Izveštaj je dat na 20 strana i uz mnogo ograda. Prva je da iza viđenja njegovih autora Evropska komisija obavezno ne stoji, a drugi da ekspertski zaključci nikako nisu zamena za individualne krivične istrage ili sudska procesuiranja. Podvlači se da je krajnja ambicija izveštaja da pomogne evropskom posredovanju u razrešenju makedonske krize koje je već u toku.
Najinteresantniji deo izveštaja i glavna provokacija za njegov nastanak je afera sa prisluškivanjem. I evropski eksperti pišu ovako: „SDSM tvrdi … da su ovi snimci napravljeni od nacionalne obaveštajne službe. Generalno se priznaje da su ovi snimci pravljeni ilegalno tokom nekoliko godina i da nisu deo zakonskog i sudskog postupka. Njihov kvalitet, obim i brojnost potvrđuju da su napravljeni u prostorijama nacionalne obaveštajne službe. Sadržina mnogih od tih snimaka upućuje na indicije o nezakonitim aktivnostima i zloupotrebama moći od visokih vladinih službenika“. U izveštaju se tvrdi da su šef Uprave za bezbednost i kontraobaveštajni rad i dva visoko pozicionirana ministra podneli ostavke, kao posledica ove afere.
Dakle, na osnovu razgovora sa pripadnicima vlasti, opozicije, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i novinarima, a ne na osnovu skupljanja dokaza, ekspertska grupa je stekla uverljiv zaključak da je nelegalne snimke napravila makedonska Uprava za bezbednost i kontraobaveštajni rad.
Eksperti dalje navode da spoljni posmatrač može da zaključi da UBK radi preko granica svoga zakonskog mandata, da narušava nezavisnost sudstva i drugih nacionalnih institucija i tako kontroliše nosioce visokih funkcija od javne administracije, preko tužilaštva, sudstva do političkih protivnika. Sa tehničke strane gledano, UBK ima monopol nad korišćenjem opreme za praćenje u obaveštajnom radu i krivičnim postupcima i tako ima sredstva za mešanje u krivične postupke i time potkopavanje nezavisnosti tužilaštva, zaključili su eksperti.
Sva tri makedonska nacionalna telekomunikaciona operatora snabdela su UBK tehničkom opremom koja toj službi omogućava da u potpunosti sledi njihove operativne centre i tako prisluškuje slobodno i bez naloga suda. Parlamentarna kontrola UBK, stoji u izveštaju, ili ne postoji ili je neefikasna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari