Predsednik vlade Makedonije Nikola Gruevski napisao je u tekstu za jučerašnje izdanje lista Velt da je njegova zemlja spremna na dalje pregovore o imenu države, ali da ne pristaje ni na kakve ucene.

Gruevski je izrazio žaljenje što njegova zemlja zbog spora sa Grčkom oko imena nije primljena u NATO sa Hrvatskom i Albanijom i ocenio da „nijedna strana sila nema pravo da Makedoniji propisuje kako hoće sama sebe da zove i kako želi da je nazivaju treće zemlje“. „Naši prijatelji Hrvati i Albanci smeju da pristupe ovoj veličanstvenoj alijansi. Radujemo se sa njima, ali smo mi Makedonci razočarani što i mi nećemo tamo biti“, naveo je Gruevski.

On je naglasio da Makedonija ne samo da ispunjava sve uslove za ulazak, veći da se „za svoje mesto u Savezu izborila težim radom nego drugi, na primer upornom podrškom NATO u kosovskoj krizi“. „Navodno Grčka u imenu ’Republika Makedonija’ vidi neposrednu opasnost po svoj suverenitet, jer ’Makedonija’ kao ime dolazi u obzir samo kao ime grčke provincije. To bi bilo vredno samo akademskog spora. Ali Grčka je zato uvela višegodišnji privredni bojkot protiv nas i sada bojkotuje naš prijem u NATO i EU“, naveo je Gruevski.

Gruevski je istakao da je njegova zemlja spremna na dalje razgovore. „Ali mi Makedonci ne damo da nas ucenjuju. Mi smo većizmenili našu zastavu i naš ustav da bismo ublažili grčke brige“, napisao je Gruevski.

On je apelovao na Grčku da „održi sporazumom iz 1995, svečano dato obećanje i da ne blokira prijem Makedonije u NATO i u EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari