Šefica Kancelarije za vezu Grčke u Skoplju, ambasadorka Aleksandra Papadopulu, uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije, povodom „krajnje provokativnih i za Grčku uvredljivih manifestacija koje su se odžale u okviru „Karnevala“ „ u mestu Vevčani, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na Karnevalu, koji se, prema saopštenju, održava uz državnu subvenciju i koji je svečano otvorila ministarka kulture Makedonije, predstavljena je „sahrana Grčke“, o čemu su izvestili makedonski mediji.

Na manifestaciji su učesnici nosili kostime na kojima je, kako se navodi u grčkoj noti, bila karta iredentističkog sadržaja sa Verginskim suncem i zapalili zastavu Grčke. Na fotografiji koju su objavili makedonski mediji vidi se „posmrtnica“ sa „Karnevala“ u kojoj piše da je „smrt“ Grčke dobra vest. „Nenadano, posle dugog nerviranja napustila nas je naša mila susetka bivša turska provincija Hell – Ass (igra reči sa engleskim nazivom Grčke: hell – pakao, ass – tur)“, napisano je u „umrlici“. Još je navedeno da je Grčka „umrla“ u svojoj 181 godini u Hagu, što je aluzija na decembarsku presudu Međunarodnog suda pravde prema kojoj je Grčka prekršila obaveze prema Makedoniji kada je na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. uložila veto na njeno pristupanje alijansi. Vlada Nikole Gruevskog ocenila je da je presuda „istorijska“, dok su predstavnici Grčke saopštili da ona neće rešiti maratonski spor o imenu bivše YU republike.

Zanimljivo je i da su na spisku „ožalošćenih“ na „umrlici“ Evropska unija, Sjedinjene Države, Rusija, te Srbija i, kako piše, „ostala bagra“.

Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije u grčkoj noti je podvučeno „da ne samo da nije usledila zvanična osuda ove manifestacije“, nego je, naprotiv, ministarka kulture Makedonije karneval okarakterisala kao biser makedonske tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari