Dobro poznate scene na ulicama širom Srbije nakon uspeha naših košarkaša, sigurno su sinoć bile kao indigom precrtane na glavnim trgovima u Makedoniji. Zahvaljujući junacima sa „basketarom“ atmosfera u Skoplju bila je karnevalska. Iako su tokom čitavog šampionata imali ulogu autsajdera, nakon neverovatnog četvrtfinalnog trijumfa protiv domaćina reprezentacije Litvanije, Ilijevski i družina sigurno će postati nezamenljivi likovi na svim razglednicama sa Evropskog prvenstva – 67:65.


Makedonija – Litvanija 67:65

(18:20, 12:14, 19:18, 18:13)

Hala: Kaunas arena. Gledalaca: 11.467.

Makedonija: Mirakovski, Ilijevski 12, Sokolov, Mekejleb 23, V. Stojanovski 15, D. Stojanovski, Simonovski, Gečevski, Antić 8, Dimčevski, Čekovski 2, Samardžiski 7.

Litvanija: Kaukenas 6, Kalnietis 9, Delininkaitis, Pocius 2, Jankunas 4, Songaila 12, Jasaitis 9, Valančijunas 3, K. Lavrinovič, Jasikevičijus 7, Petravičijus, Javtokas 13.

 

Izbaciti jednog od favorita na njihovom terenu u novoj Kaunas areni u kojoj je parket glancan u skladu sa „škripom“ patika Jasikevičijusa i saigrača, podvig je vredan svakog divljenja. Čudo je još veće ako se u obzir uzme činjenica da su domaćinu izbili dah reprezentativci zemlje koja je do sada samo dva puta učestvovala na kontinentalnim šampionatima, ostavivši potpuno bled utisak.

Makedonija je plasmanom u polufinale prvenstva Evrope dokazala da se košarka igra i u manjim dvorištima, klubovima čiji nazivi više podsećaju na neka industrijska preduzeća iz doba socijalizma, nego na imena timova iz čijih redova dolaze novi košarkaški idoli poput Čekovskog ili braće Stojanovski.

Ako su do četvrtfinala uspeh košarkaša Makedonije mnogi pripisivali očiglednim slabostima njihovih rivala i povoljnim žrebom, pobeda u duelu sa Litvanijom najbolji je dokaz snage kolektiva i kvaliteta ekstra pojedinaca poput Lestera Mekejleba, Vlade Ilijevskog, Pere Antića i Predraga Samardžiskog. Uspeh je u toliko veći pošto na sinoćnom meču, zbog povrede ruke, nije zaigrao iskusni i kvalitetni Gečevski. Uprkos izvanrednoj partiji Mekejleba, Ilijevskog i Vojdana Stojanovskog, Makedonija je do trijumfa došla sjajnim nastupom u odbrani i ofanzivnim skokom. Odlično su naše južne komšije pročitale igru rivala. Zaustavili su u potpunosti njihovu igru dva na dva pre svega sjajnim pomaganjem u reketu Antića, kao i sposobnošću čitave petorke da brzim izlaskom na litvanske spoljne igrače onemoguće Jasaitisu, Pocijusu i Kalneitisu da neometano šutiraju iz ćoškova.

Mada su sve vreme bili u minimalnom rezultatskom zaostatku, uprkos određenim koncepcijskim slabostima u ofanzivi, predvođeni izvanrednim Mekejlebom i lucidnim Ilijevskim, Makedonci su konstantno onemogućavali domaćina da se oslobodi uvodnog grča. Košarkaškim vaspitanjem da nakon šuta svi krenu na skok, Makedonci su imali dvocifren broj drugih napada tako da su terali domaćina da brzo izađe iz bonusa.

U najvažnijim trenucima Vojdan Stojanovski je namestio ruku, Samardžiski i Antić su iskoristili konfuziju u litvanskom reketu, tako da je kod domaćina zavladala evidentna panika. Poslednji „dupli“ napad i trojka Ilijevskog deset sekundi pre kraja meča bili su naplata za ogroman trud, neke ranije dugove (čitaj: Rusija) i najava bajkovitog polufinala sa Španijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari