U Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ opredelili su se da tokom prestojećeg perioda, pored primarnih aktivnosti u proizvodnji, maksimalna pažnja bude posvećena zdravlju i bezbednosti zaposlenih. Naime, proizvodnja električne energije i uglja spadaju među veoma delikatna zanimanja koja mogu imati velike zdravstvene posledice na radnike.

Opasnosti i rizici su brojni pa, prema rečima Tijane Perić rukovodioca Sektora za standarde kvaliteta (IMS), Služba za bezbednost i zdravlje na radu sprovodi plan raznovrsnih aktivnosti koje imaju za cilj da radnici uvek budu maksimalno zaštićeni. -Sistematski pregledi svake godine ukazuju na zdravstveno stanje radnika, kaže Perić. I ove godine organizovani su periodični lekarski pregledi za 1280 zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom u skladu sa Pravilnikom o prethodnim i periodičnim lekarskim pregledima zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom. Periodične preglede zaposlenih ove godine počeće u aprilu a predviđeno je da se završe do avgusta. Krajem godine, u novembru i decembru, biće organizovani specijalistički pregledi za radnice. Predviđeno je da u sastavu ove zdravstvene kontrole bude urađen ginekološki pregled, „Papanikolau test“, kolposkopski pregled, hirurški pregled dojke sa ultrazvučnim pregledom, ultrazvuk male karlice i endokrinološki pregled sa ultrazvukom štitne žlezde, naglasila je Tijana Perić.

Ova služba će sačiniti i procenu rizika na radnom mestu i radnoj okolini uz određivanje mera za poboljšanje stanja i definisanje zdravstvenih zahteva za zaposlene na radnim mestima sa povećanim rizicima. – Planirali smo da upoznavanje zaposlenih sa rizicima po bezbednost i zdravlje, povezanim sa njihovim radnim mestima, bude obavljano dva puta mesečno tokom cele 2013. godine ističe Perić. Praćenje i analiziranje povreda na radu, profesionalnih oboljenja i bolesti u vezi sa radom imaju za cilj stvaranje preciznog stanja zdravlja zaposlenih. Radnici će, kao i do sada, biti upućivani na rehabilitacije tokom cele godine. Po potrebi, takođe tokom čitavog perioda od godinu dana, stručno medicinsko osoblje pružaće savete pri izboru i kupovini nove opreme, novih sredstava za rad, kupovini i upotrebi opasnih materija, kao i prilikom nabavke sredstava za ličnu zaštitu. Redovni obilasci radnih mesta u proizvodnim celinama privrednog društva sa posebnim osvrtom na higijenu radnih mesta i rizike na radnim mestima, biće kontinuirano sprovođeni da bi se svi rizici za radnike bili svedeni na minimum, rekla je Tijana Perić.

Služba za zaštitu i bezbednost zdravlja na radu organizuje i savetovanja koja omogućavaju radnicima da čuju najvažnije informacije o hroničnim bolestima, važnosti pravilne ishrane, kao i bolestima zavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari