SSP: Skandalozno pitanje na maturskom ispitu iz istorije u kom je SSSR predstavljen kao demokratija

Ostavite komentar


  1. 1. Baš suprotno: „SSSR i demokratskih zemalja” se može tumačiti da SSSR nije bila demokratska zemlja; nije pisalo „SSSR i drugih demokratskih zemalja”.
    2. Tip zadatka je tumačenje istorijskog izvora! Istorijski izvor može biti i propagandni materijal iz datog razdoblja, pri čemu predstavlja istorijski tačan prikaz šta je bilo propagirano, ne znači da je sve u njemu istinito.

  2. To u pitanju ne piše. Sramno je što ste vi funkcionalno nepismeni a ispade da ste jedina alternativa ovom mraku?

  3. U pitanju je citiran istorijski izvor. Naucite sta su istorijski izvori , pa se javite da komentarisete pitanje.

  4. Скандалозно питање на матурском где се западне државе прдстављају као демократије иако су државе робовласништа, колонијализма, расизма, фашизма, глобалног разбојништва и лоповлука.

  5. Cime se SSP bavi ,pa zato ce biti opozicija zauvek . Bolje neka nam daju odgovor ,kako misle da idemo u EU ako nam Nemacka…kao uslov traze zvanicno priznanje Kosova. Dajte ekonomski program…

  6. A sad su Rumuni slobodni sa najvećom NATO bazom u Evropi.
    U čemu je razlika?

  7. Jeste nespretno postavljeno pitanje. Ali nazivati SAD i GBR demokratijama je degutantno. SSSR kolonije? GBR je užas kolonijalizma doveo do savršenstva! Huver je bio gori prema svojim sunarodnicima nego Gebels! Razumem otpor prema SSSR-u, ali braniti „demokratska“ društva poput ovih polu-fašističkih je ozbiljno poremećen stav.

  8. Da ima strama u Ministarstvu prosvete, kao što nema, taj test bi se poništio, a kreatori bi odgovarali.

  9. Neko mora da odgovara za ovo! Otkriti ime sastavljaca pitanja i svih koji su ucestvovali!

  10. SSP zaboravio da su kolevke demokratije UK,USA, Francuska držale do sredine 50 tih i 60 tih pola sveta a i sada u XXI veku imaju neke prekookeanske teritorije. Kada su npr evropske drzave Malta i Kipar dobile nezavisnost od UK u XX veku

  11. A šta fali Rumunima sa tom bazom? Jel nemaju da jedu? Jel ih tri put dnevno tuku? Jel nisu slobodni da idu gde hoće? Stari komunistički mit o „stranim bazama“.

  12. Šta je netačno u pitanju?
    Setimo se nekoliko imena: Patris Lumumba, Salvador Aljende, Mohammad Mossadegh, …

  13. SAD su poznate po sirenju demokratije,….. Koreja, Vijetnam, arapsko prolece, Afganistan, Irak, Sirija,…….
    A mozda vi ne znate istoriju?!?!?

  14. @Vranjevcan (gde li ga izmisli, majke ti? Veze ti s Vranje nemas)

    Jesu, poznate su. Sto pitas? Nesto bas gledam da se u zadnjih 100 godina ceo svet sjatio prema SSSR-u i Moskvi, niko ni da pomisli da ode u Ameriku da zivi, radi, planira porodicu… A ni Rusi nisu imuni na to sto nabrajas, i oni su vodili desetine ratova (AVganistan (ne F), Koreja, Gruzija, itd, itd, itd… Mislis da je neko poklonio Sibir Rusima ili su ga oteli od domorodaca? Sve je to deo istorije, a ti i ostali rusofili se mnogo palite na proslost.

  15. Staljin i Mao Ce Tung simboli demokratije, skoro kao Hitler i Musolini!!!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.