Vlada Srbije zatražila je da sud u Nevadi spreči pogubljenje srpskog državljanina Avrama Nike, jer konzulat Srbije nije 1994. godine bio obavešten o njegovom hapšenju, što zahteva međunarodno pravo. Naime, Nika (41), po nacionalnosti Rom, čeka izvršenje smrtne kazne u zatvoru Ilaj zbog ubistva Edvarda Smita, američkog državljanina koji se zaustavio na putu da mu pomogne, pošto mu se pokvario automobil.


U dopisu Vlade Srbije se navodi da su prava Nike „naročito povređena zbog neukazivanja konzularne pomoći, jer on ne govori engleski i ne poznaje američki pravni sistem i kulturu“. Takođe, navodi se da je Nika bio vredan, ali siromašan, porodičan čovek i žrtva diskriminacije, jer je Rom.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu za Danas da bi obaveštenje o hapšenju našeg državljanina omogućilo pružanje pravne pomoći i izbegavanje smrtne kazne. Prema njihovim rečima, prvu informaciju da Nika u zatvoru u američkoj državi Nevada čeka izvršenje smrtne kazne dobili su u januaru ove godine, kada je ovo ministarstvo kontaktirala nevladina organizacija za zaštitu zatvoreničkih prava Ripriv iz Londona.

– O hapšenju i suđenju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ili diplomatsko-konzularno predstavništvo nije bilo obavešteno ni od američke države, ni od optuženog ili njegove porodice, naglašavaju u ovom ministarstvu. Oni dodaju da je u konsultacijama sa Ministarstvom pravde Srbije odlučeno da punomoćje za zastupanje Nike dobije nevladina organizacija Ripriv, a u saradnji sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom naše zemlje u Čikagu.

– Rano je govoriti o sledećim koracima u ovom slučaju, ali očekujemo da ćemo u najskorijem roku imati konkretne informacije. Moguće je da će postupak biti obnovljen, ukazuju u Ministarstvu spoljnih poslova.

Sa druge strane, Stanko Bejatović, profesor krivično-procesnog prava, kaže za naš list da su šanse naše zemlje da spreči pogubljenje našeg državljanina u konkretnom slučaju male.

– Ukoliko su ispoštovana sva pravila tokom suđenja, a verujem da jesu, onda su naše šanse male. Ukoliko naš državljanin u nekoj drugoj zemlji izvrši krivično delo, njemu će se suditi u toj državi i po njihovim zakonima. U ovom slučaju dodatno otežava i činjenica da je krivično delo ubistva izvršeno nad američkim državljaninom, ukazuje Bejatović.

Sličnog mišljenja je i nekadašnji ministar pravde Zoran Stojković. On ističe da su šanse Srbije da spreči pogubljenje Nike Avrama male s obzirom da pojedine države u SAD i dalje u svom pravosudnom sistemu imaju smrtnu kaznu.

– Ukoliko bi naša država izvršila pozitivan pritisak i javnost Amerike bude alarmirana, možda se nešto i postigne, ali pošto je krivično delo izvršeno 1994. godine, pre skoro 20 godina, ne verujem da možemo da postignemo neki rezultat, ukazuje Stojković.

Tužilac: Srbija nije bila samostalna država

Državni tužilac Dik Gamik izjavio je da 1994. nije bilo konzulata koji bi se mogao kontaktirati, jer je Jugoslavija, zemlja iz koje je Nika poticao, prolazila kroz drastične promene. Prema njegovim rečima, Srbija tada nije bila samostalna država, a druge zemlje regiona su nastajale i nestajale. „Da su bili ljubazni da nam objasne kom konzulatu je trebalo da se obratimo, pitanje bi bilo pokrenuto. Nismo imali koga da kontaktiramo, nije bilo konzulata, postojala je fizička nemogućnost da uradimo ono što se zahtevalo od nas“, naglasio je Gamik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari