Mali u Vašingtonu: Do kraja 2025. Srbija će dobiti investicioni rejting 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da očekuje da će i agencije za kreditni rejtig „Mudis“ i „Fič“ do kraja sledeće godine podići rejting Srbije na investicioni nivo, kao što je nedavno učinio „Standard and Purs“.

Posle odvojenih sastanka sa predstavnicima tri najveće agencije za kreditni rejting, Mali, koji je u poseti SAD kako bi učestvovao na godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, kazao je da bi taj potez bio najbolja poruka investitorima o tome koliko se Srbija promenila.

„Ponosni smo na naše makroekonomske pokazatelje, na najveću zaposlenost u istoriji, na rekordan nivo stranih direktnih investicija, i na to što smo u prvoj polovini godine druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi“, kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansiranja.

Mali je dodao da će Srbija sklopiti novi aranžman sa MMF-om „Instrument za koordinaciju politika“ od decembra 2024. godine i dodao da je direktorka MMF-a Kristalina Georgieva kazala da se svet suočava sa globalnom krizom, da su stope rasta sve niže, a da udeo javnog duga u BDP-u u najvećem broju zemalja sveta raste.

„To je sve suprotno od onoga što se dešava u Srbiji. Srbija raste, imamo stabilne javne finasije, imamo pozitivne stope rasta, daleko iznad proseka EU. S druge strane, sačuvali smo makroekonomsku stabilnost, a sve to nam daje umerenu dozu optimizma da ćemo već početkom naredne godine bar od jedne od te preostale dve rejting agencije dobiti investicioni kreditni rejting, a do kraja sledeće godine da to bude potvrđeno od sve tri agencije“, kazao je on.

Ministar se u okviru radne posete Vašingtonu sastao i sa zamenikom generalnog direktora Medjunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem.

„Ne samo da smo dobili pohvalu za dobijanje investicionog rejtinga, već smo čuli i da je Srbija svetla tačka u vreme današnjih globalnih izazova. Dobra vest je i da nastavljamo saradnju sa ovom finansijskom institucijom, u okviru novog PCI aranžmana, što pokazuje našu posvećenost reformama“, kazao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari