U 21. veku, kada je zahvaljujući modernim tehnologijama dostupan maltene svaki kutak na zemaljskoj kugli, kada se surfuje internetom uz pomoć računara i mobilnih telefona ili se putuje različitim prevoznim sredstvima, prosto neverovatno deluje podatak da ima školaraca koji nisu mrdnuli dalje od svog sela. I da skromni, kakvi jesu, umeju beskrajno da se obraduju prvom odlasku u biblioteku.


Takvi su mali Velikobeljanci, učenici četvororazredne škole u Velikom Beljanu, zaseoku sela Reka smeštenom iznad Brze Palanke na 430 metara nadmorske visine. Od Kladova, administrativnog centra opštine, dele ih 33 kilometra , što u zimsko doba kada okuju sneg i led, deluje kao nepremostiva prepreka jer Veliki Beljan tada biva odsečen od sveta. U ovom zaseoku sa 31 domaćinstvom živi oko 140 meštana koji se mahom bave poljoprivredom i stočarstvom. Četvororazrednu školu pohađa sedmoro učenika, a od svih njih samo je jedno dete bilo u Kladovu i to zbog neophodne lekarske intervencije u bolnici.

– Centar za kulturu je u želji da animira decu iz udaljenih naselja naše opštine, pred kraj školske godine priredio izložbu domaće radinosti i narodnih rukotvorina u zaseoku Veliki Beljan. Stariji meštani kojih u ovom zaseoku ima oko 60 priredili su bogatu izložbu i poslužili ih tradicionalnim specijalitetima. Svi su se radovali događaju, jer kako sami kažu, niko ih 20 godina nije obišao i priredio druženje – priča direktorka kladovskog Centra za kulturu Žaklina Nikolić.

Osnovci iz Velikog Beljana su recitovali, pevali, crtali i kao nagradu za program koji su pripremili sa svojom profesorkom Natašom Maksimović, ugošćeni u Centru za kulturu Kladovo. Maleni gorštaci su uživali u druženju sa kladovskim poslenicima kulture, obišli su Dom kulture, biblioteku, galeriju, zapitkivali, crtali. Šetnja Kladovom završena je zajedničkim odlaskom na sladoled.

– Poražavajući podatak podstakao nas je da počnemo sa animacijom školske dece, mislim tu na osnovce, gde bismo im prvo održali javni čas o dešavanjima iz kulture prezentacija sa fotografijama već realizovanih programa, a potom ih doveli u Kladovo, obezbedimo obilazak Centra, bioskopa, pozorišne sale, galerije, biblioteke, doma omladine, a zatim prošetali kroz grad da deca vide muzej, poštu, banku, opštinu i druge institucije – kaže Žaklina Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari