Irački premijer Nuri al Maliki pozvao je SAD da obustave vojnu izgradnju betonskog zida od tri kilometra u Bagdadu koji bi odvojio sunite od šiita. Govoreći u Egiptu, Maliki je izjavio: „Zatražio sam obustavu tih aktivnosti i pronalaženje alternativnog rešenja za zaštitu oblasti.

Irački premijer Nuri al Maliki pozvao je SAD da obustave vojnu izgradnju betonskog zida od tri kilometra u Bagdadu koji bi odvojio sunite od šiita. Govoreći u Egiptu, Maliki je izjavio: „Zatražio sam obustavu tih aktivnosti i pronalaženje alternativnog rešenja za zaštitu oblasti. Plašim se da bi taj zid mogao da ima suprotno dejstvo i da bi nas podsetio na druge zidove“. On je takođe podsetio na slične zidove u Severnoj Irskoj i na Zapadnoj obali.
Veliki zid Azamija koji su američki vojnici počeli da grade 10. aprila ima za cilj da zaštiti uglavnom sunitske oblasti u istočnom Bagdadu koje su s tri strane okružene šiitskim zajednicama. Iračani su izjavili da nisu bili konsultovani povodom izgradnje zida i da bi ta barijera samo pojačala podele između zajednica. „Izolacija delova Bagdada bodljikavom žicom i barijerama dovela bi do većih sektaških tenzija“, kaže se u saopštenju sunitske Islamske partije. „Podela prestonice na ovakav način značila bi početak podele Iraka“.
U međuvremenu, novi američki ambasador u Bagdadu kaže da su narednih nekoliko meseci kritični za pomirenje iračkih zaraćenih zajednica. Na prvoj konferenciji za novinare Rian Kroker apelovao je na vladu da iskoristi američki bezbednosni plan u Bagdadu. „Mislim da bagdadski bezbednosni plan može kupiti vreme za ono što konačno mora biti, postavljanje političkog razumevanja među Iračanima“, izjavio je Kroker. Američki ambasador je prvobitno izjavio da će SAD poštovati želje vlade i premijera povodom izgradnje zida u Azamiji. Međutim, Kroker je kasnije dodao da će izgradnja barijere stvoriti osećaj sigurnosti.
Nekoliko hiljada sunita protestovalo je juče u Bagdadu zbog odluke vojske SAD da izgradi bezbednosni zid. Više od 2.000 sunita, okupljenih ispred džamije u oblasti Azamija, okružene šiitskim naseljima, demonstrirali su jer će zbog betonskog zida koji graditi američka vojska, „postati zatvorenici u sopstvenom naselju i lakša meta za teroriste“. „Ljudi Azamije odbijaju da se Bagdad pretvori u novu zelenu zonu“, uzvikivali su demonstranti, noseći transparente na kojima je pisalo: „Ne međuverskom ratu!“ i „Deca Azamije žele da vide Bagdad bez zidova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari