Mališani iz Majdanpeka i Kladova uče kako da budu bezbedniji u saobraćaju 1Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Lokalnim savetima za bezbednost saoraćaja u opštinama Majdanpek i Kladovo tokom prošle i ove nedelje organizuje preventivno – promotivne aktivnosti u koje su uključeni osnovci i srednjoškolci. Osnovni cilje je povećanje bezbednosti dece, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

Za mališane u Majdanpeku i Kladovu priređene su pozorišne predstave u vreme Dečje nedelje.
„Pažljivkova pravila u saobraćaju“ bila su način da se kroz pesmu i igru, mališani upute kako da se ponašaju u saobraćaju.

Poruka predstave “Svi smo mi Pažljivko” je da se sva deca osamostale u saobraćaju, da budu bezbedna na putu od škole do kuće i u svakodnevnim situacijama, a namenjena je prevashodno predškolcima i đacima prvacima, u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

I majdanpečki i kladovski mališani su na kraju edukativne pozorišne predstave dobili poklon promotivno edukativne materijale čija je osnovna uloga da poveća vidljivost dece u saobraćaju.

Mališani iz Majdanpeka i Kladova uče kako da budu bezbedniji u saobraćaju 2
Predavanje majdanpečkim srednjoškolcima/ Foto: D. Zlatić

Nastavljajući sa svojim preventivno-promotivnim aktivnostima, u cilju povećanja bezbednosti dece, ali i ostalih učesnika u saobraćaju, Agencija za bezbednost saobraćaja je u srednjim školama u Majdanpeku i Kladovu, takođe, u saradnji sa lokalnim savetima za bezbednost saobraćaja organizovao tribine posvećene bezbednosti mladih u saobraćaju.

Кampanja je usmerena ka mladima, a njen cilj  je povećanje svesti mladih o važnosti bezbedne i sigurne vožnje, prevencija saobraćajnih nezgoda i veća bezbednost mladih kao učesnika u saobraćaju.

Na tribini je bilo reči kako povećati bezbednost svih učesnika u saobraćaju, pogotovo mladih, kako poštovati saobraćajna pravila i tako izbeći teške i najčešće trajne posledice.

Cilj održanih tribina bio je da mladi shvate važnost i značaj bezbednog ponašanja u saobraćaju, usvoje neka nova znanja, izgrade ispravne stavove i promene ponašanje kako bi bili bezbedniji.

Svoje iskustvo je sa majdanpečkim i kladovskim srednjoškolcima podelio Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga koji je ostao invalid nakon saobraćajne nesreće.

Koristeći kratke video materijale Savić je srednjoškolcima pokazao posledice prebrze vožnje, nevezivanja pojasa i upotrebe mobilnih telefona.

Tribine ove vrste Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje već sedam godina i njima je bilo obuhvaćeno više od 40. 000 srednjoškolaca iz Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari