Maljići: Vulinove izjave o srpskom svetu otkrivaju politiku Srbije prema regionu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Politički analitičar iz Prištine, Agon Maljići smatra da izjave Aleksandra Vulina o srpskom svetu treba gledati kao vid pretnje, koje direktno otkrivaju politiku Srbije prema regionu.

U izjavi za RSE, Maljići kaže da Vulin već duže artikuliše na direktniji način ono što je, zapravo, stav Aleksandra Vučića.

Dodaje da se to potvrđuje činjenicom da sam Vulin kaže da se ideja „srpskog sveta“, što je eufemizam za „Veliku Srbiju“, može realizovati samo prateći Vučićevu politiku.

Vučić je, kaže Malići, prokomentarisao Vulinovu izjavu navodeći da mu je on „više od koalicinog partnera“.

„Ono što sada gledamo“, uveren je Malići, „može se nazvati redizajniranim velikosrpskim projektom“.

„Ovo vidim kao pretnju, kao potvrdu činjenice da Srbija, ne samo da se nije promenila, već se vratila na politiku devedesetih, koristeći se drugačijim strategijama i taktikama, i fokusirajući se prvenstveno na ekonomiju, ali, potencirajući i uvek ostavljajući kao otvorenu vojnu opciju“, kaže Maljići.

On smatra da je politika Srbije, zasnovana na Vulinovim izjavama opasna i realna pretnja, a to se može primetiti i u duhu koji režim u Srbiji stvara u javnosti.

„Država i režim koji za cilj imaju mir, ne priziva rat u javnom mnjenju i ne naoružava se na način kako je to Srbija radila poslednjih godina“, navodi Maljići.

Vlada Kosova za sada nije reagovala na poruke koje je izneo Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari