Ministarstvo prosvjete i UNICEF započeli su u Bijelom Polju kampanju „Svi u vrtić!“, sa ciljem podizanje stope upisa u predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore i sprovodiće se u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu i Andrijevici. Ova kampanja integralni je dio strateških inicijativa koje Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a, pokreće u cilju unapređenja kvaliteta i efikasnosti sistema obrazovanja kao ključnog faktora ne samo individualnog razvoja svakog djeteta, već i dugoročnog ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore.

Šef predstavništva UNICEF Bendžamin Perks kaže da u Crnoj Gori samo 40 odsto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa predškolsko obrazovanje, a stopa upisa najniža je na sjeveru. „Neki od razloga tiču se socijalne kohezije. Vjerovatnoća da će dijete rođeno u Rožajama pohađati predškolsko obrazovanje deset puta je manja nego ono u Budvi, a na sličnu nejednakost nailazimo i kada poredimo bogatu i siromašnu djecu. Iz naučnih istraživanja nam je poznato da djeca koja pohađaju vrtiće pružaju bolje rezultate kasnije u školi. Na primjer, na osnovu takozvanog PISA testiranja, međunarodnog programa za ocjenjivanje učenika, studije koju Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj OECD sprovodi širom svijeta, crnogorski petnaestogodišnjaci koji nijesu išli u vrtić zaostaju jednu godinu za svojim vršnjacima po znanjima iz matematike, čitanja i prirodnih nauka“, rekao je Perks.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je kazao da je godinama jedan od prioriteta lokalne uprave briga o najmlađima, njihovom vaspitanju i obrazovanju. „Bijelo Polje je u protekle tri godine značajno popravilo infrastrukturu za boravak djece u ustanovama predškolskog obrazovanja, prvenstveno izgradnjom novih objekata kao i adaptacijom postojećeg prostora za ovu namjenu u školama u prigradskom i seoskom području. Izgradnja avangardnog centralnog vrtića u Pruškoj vrijednog dva miliona evra i vrtića u Ulici Lenke Jurišević, vrijednosti 1,5 miliona evra, siguran je pokazatelj brige koju kao Opština, Ministarstvo i društvo u cjelini ispoljavamo prema djeci, a sve u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Ovi objekti su značajno doprinijeli povećanju broja mjesta i poboljšanju uslova za boravak djece u vrtićima, kao i unapređenju socijalizacije i vaspitanja djece u našem gradu. Smatram da je lokalna uprava partnerskom izgradnjom ovih vrtića, time što participiramo u zakupima prostorija za potrebe vrtića u prigradskim i seoskim područjima, te mnogim drugim zajednički realizovanim projektima, valjano odgovorili na ovaj višedecenijski problem u našem gradu, i dodatno značajno doprinijeli smanjenju neujednačenosti upisa djece u ruralnim i urbanim sredinama“, naveo je Žurić.

Ministar prosvjete Predrag Bošković naglasio je da je cilj da do 2020. godine praktično 95 odsto djece bude obuhvaćeno sistemom predškolskog obrazovanja. „Budva je već dostigla taj procenat, tačnije 94 odsto djece pohađa predškolsko obrazovanje, dok u Rožajama samo deset odsto djece pohađa to obrazovanje. Koliko god se čini daleko cilj od 95 odsto djece u 2020. godini koje pohađa predškolsko obrazovanje, siguran sam da mi to možemo ostvariti. U tom cilju, potrebno je podizati kvalitet infrastrukture i otvarati nove predškolske ustanove u vaspitno-obrazovnom sistemu Crne Gore. U septembru prošle godine otvoreno je pet takvih ustanova, a u narednom periodu, u dogovoru sa bankom Savjeta Evrope, otvorićemo još sedam“, kazao je Bošković.

Studija UNICEF

UNICEF je u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i Univerzitetom Jejl uradio studiju u kojoj se prikazuju različiti finansijski scenariji koji mogu da ostvare stopu upisa od 95 odsto što, kako ističe Perks, odgovara cilju koji EU želi da ostvari u roku od pet godina.

– Predlaže se trosatni predškolski pripremni program koji bi se sastojao od najmanje 600 sati godišnje kvalitetnog obrazovanja, što je neophodno kako bi se prevazišle razlike u pogledu spremnosti za školu kazao je Perks, dodajući da će najveći izazov biti reorganizacija raspoloživog prostora i korišćenje osnovnih škola u ruralnim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari