Subotičko udruženje za povraćaj oduzete imovine ocenilo je da je najnoviji nacrt zakona koji bi trebalo da konačno reši pitanje restitucije loš, i da u stvari predviđa vraćanje samo malog dela imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata.

Većina će praktično biti pretvorena u obveznice, koje će biti naplative tokom narednih 20 godina, i to tek od 2015. godine. Svoje primedbe na nacrt zakona o restituciji, Udruženje će uputiti i vladi.

– Ovo je najgori predlog tog zakona do sada, ako se zna da smo poslednja zemlja u Evropi koja se bavi pitanjem restitucije i da su do sada svi oko nas to većrešili. I to što se predlaže je tako uređeno da će na kraju građani dobiti te samo deo od ukupne vrednosti imovine koja im je oduzeta, jer zakon predviđa da se vraća samo ono što postoji kao državna svojina, a veliki deo te imovine je većprodat. Subotičani prevashodno potražuju oduzetu zemlju, a veliki deo tog zemljišta je u međuvremenu prodat, što stvarnu restituciju čini teško izvodivom, naglašava predsednik Udruženja za restituciju Milan Uzelac.

On procenjuje da se tako želelo izbeći vraćanje stvarne imovine, većda je namera da se građanima daju obveznice. Međutim, prema njegovim rečima i tu je problem, jer ako se ne vrati ono što je oduzeto, dve milijarde evra koliko je predviđeno za nadoknadu kroz deonice je malo.

U Subotici je ukupno oduzeto više od 3.500 hektara zemljišta, od čega je država dobar deo prodala, a deo je vraćen po uredbi iz 1992. godine. Tada su međutim vraćane parcele koje (ni)su odgovarale kombinatima, jer su oni koristili to zemljište, pa su tako građani dobili njive nekih drugih oštećenih vlasnika koji ih sada potražuju.

Oduzeto pa privatizovano

U Subotici je oduzeto na stotine kuća, poslovnih prostora, ciglana, fabrika, među kojima su i Pionir, Zorka, 29. novembar, Partizan. Sve su one privatizovane, a neke nakon privatizacije i uništene, te bi se njihovi vlasnici morali namiriti obveznicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari