Malo vakcinisane dece 1Foto: FI/Brian Hoskins

Nizak nivo vakcinisane dece na teritoriji Novog Pazara bio je povod za jučerašnji sastanak predstavnika gradske uprave, Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić rekao je da je u ovom gradu nizak nivo dece obuhvaćen obaveznom MMR vakcinom i da je za devet meseci tu vakcinu primilo samo 35 odsto mališana. Spahić je naglasio da su se dogovorili da pojačaju vaspitno-obrazovni rad u predškolskim ustanovama, edukaciju stanovništva i da se organizuje tribina na kojoj će govoriti stručnjaci u ovoj oblasti iz Beograda i Svetske zdravstvene organizacije.

U sprovođenju dogovorenih mera zadatak ima i novopazarski Dom zdravlja. Direktor te ustanove Ervin Ćatović je ocenio „da zbog malog broja vakcinisane dece MMR vakcinom preti epidemija malih boginja“ i zbog toga će biti „podignut nivo aktivnosti“.

– Prvo ćemo da uradimo reviziju kartoteke i svaki pedijatar moraće da proveri vakcinalni status dece. Moraće više da se razgovara sa roditeljima, koji treba da se ubede da vakcinišu svoju decu, jer je to jedini način da se izbegnu epidemije zaraznih bolesti – naglasio je Ćorović.

Da je stanje alarmantno sa imunizacijom dece u Novom Pazaru i Tutinu, ovdašnji Zavod za javno zdravlje upozorio je u avgustu ove godine. Tada je saopšteno da je, za prvih šest meseci ove godine, svaka peta beba u prvoj i drugoj godini života u Novom Pazaru a svaka četvrta u Tutinu primila MMR vakcinu.

Od od marta prošle godine kada je počeo da se primenjuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Prekršajni sud u Novom Pazaru izrekao je samo četiri novčane kazne roditeljima koji su odbili da vakcinišu svoju decu. Njima su izrečene novčane kazne od po 20.000 dinara uz obavezno plaćanje sudskih troškova od po hiljadu dinara. Odredbama ovog zakona predviđene su kazne za roditelje, koji odbijaju da vakcinišu svoju decu obaveznom MMR vakcinom. od 30.000-150.000 dinara.

Zelić: U Srbiji su kvalitetne vakcine

Beograd – Sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište su dobrog kvaliteta, što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza svake serije koja dođe u Srbiju, izjavio je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. Vakcine dolaze iz Zapadne Evrope i svaka se kontroliše u laboratoriji. Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka, rekao je Zelić za Radio televiziju Srbije. Prema njegovim rečima, vakcine nekog proizvođača su istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i nema bojazni da su one koje dolaze na naše tržište lošije. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari