Iako je austrijskoj ministarki unutrašnjih poslova Mariji Fekter dok je proteklog leta s društvom sedela u jednom od bečkih restorana neko sa stolice ukrao tašnu, u kojoj su se nalazila dva mobilna telefona, uključujući službeni, kreditne kartice i pasoš, Austrija, po pitanju kriminala može biti zadovoljna. Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, broj izvršenih kriminalnih delikata u toku 2008. godine iznosio je 572.695, odnosno za 3,6 odsto manje nego u 2007. godini.

 Što se pokrajina tiče, najveći pad od 7,5 odsto zabeležen je u Burgenlandu, a pozitivni rezultati zabeleženi su i u pokrajinama Salcburg i Donja Austrija. Grad i pokrajina Bečsa 213.000 izvršenih kriminalnih radnji, odnosno sa minus 0,7 procenata nalaze se na začelju ove tabele. Posmatrajući starosne granice izvršilaca, do najvećeg pada od minus 7,3 odsto došlo je kod delinkvenata uzrasta između 25 i 40 godina, a na drugom mestu su oni između 21 i 25 godina starosti s padom od 6,4 odsto.

Ono šta zabrinjava jeste snažan porast maloletnih delinkvenata. Broj dečaka i devojčica uzrasta između 10 i 14 godina oji su izvršili neko krivično delo je u prošloj godini porastao za čak 25,8 odsto, a onih u starosnom razdoblju od 14 do 18 godina, za 8,6 odsto. Tako se ovih dana u Beču desilo da je dvanaestogodišnji Mario sa dva drugara, od kojih su svi mlađi od 14 godina s pištoljem na gas od jedne trafikantkinje ukrao 1.400 evra. Pre godinu dana u Beču je otkrivena grupa od dvadesetak dečaka i devojčica starosti od šest do deset godina iz Bugarske koji su u tramvajima i autobusima džeparili putnike. Šef grupe bila je trinaestogodišnja devojčica iz Sofije, koja je sa pasošem koji je ukrala od svoje drugarice boravila u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari