Mame su zakon: Napraviti presek stanja korisnika koji imaju pravo na obeštećenje 1Foto: Pixabay / Nowaja

Udruženje Mame su zakon saopštio je danas da 28. novembra ističe rok za podnošenje zahteva za obeštećenje majki dece sa invaliditetom, zbog čega je državna sekretarka Ministarstva za rad Stana Božović dala nalog Centrima za socijalni rad da se napravi presek stanja korisnika koji imaju pravo na obeštećenje.

Predložili smo nadležnim ministarstvima da se u najkraćem roku, uz podršku centara za socijalni rad (CSR), napravi presek stanja u odnosu na broj korisnika koji bi ostvario pravo na obeštećenje, navodi se u saopštenju sa sastanka o primeni odluke Ustavog suda kada je reč o majkama dece sa invaliditetom.

Državna sekretarka je uputila instrukciju da se po hitnom postupku CSR obaveste i dostave neophodne podatke koji bi bili predstavljeni ministarstvima, ali i Ministarstvu finansija koje je i nadležno za raspodelu sredstava iz budžeta.

Dogovoreno je da se ponovo sastanemo do kraja ove nedelje kako bismo uz podatke koje dobijemo uputili i predlog Vladi Srbije kako da omogući primenu odluka Ustavnog suda, u skladu sa pravom korisnica koje su oštećene primenom neustavnih odredbi Zakona.

Na sastanku se razgovaralo i o izmenama zakona koji se odnose na porodilje preduzetnice, zbog čega su sastanku prisustvovali i predstavnici Digitalne zajednice, s obzirom da smo u avgustu ove godine zajedno pokrenuli Inicijativu #IPreduzetniceSuMame.

Kada je reč o preduzetnicama porodiljama, razgovor je bio skroman i još jednom smo ponovili zahtev da se za sledeći susret obezbede konkretni podaci koji se tiču samo žena koje samostalno obavljaju delatnost, navode iz udruženja Mame su zakon.

Razumemo da nije lako razdvojiti korisnice prava po fleksibilnim oblicima ugovora o radu i preduzetnice jer su obuhvaćene istom odredbom Zakona, ali za sledeći korak ovi podaci su nam ključni, zbog čega će se tražiti podrška Republičkog zavoda za statistiku, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari