Novobečejski Dom zdravlja priskočiće u pomoć zrenjaninskoj bolnici u pružanju mamografskih usluga u delu kliničke mamografije, zato što jedini u regionu vrši tu vrstu usluge, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Anđelka Korovljev, direktorka Doma zdravlja Novi Bečej, obezbedila je ovajsavremeni uređaj preko donacije japanske ambasade tako da je ova ustanova u prednosti u odnosu na slične.

– Mamograf u zrenjaninskoj bolnici je u kvaru i pitanje je kada će biti popravljen. Nakon pregleda našim mamografom pacijenti dobijaju izveštaj na CD-u i može radiolog u nadležnoj bolnici, u ovom slučaju je to regionalna bolnica u Zrenjaninu, vršiti očitavanje snimaka. Mi ćemo izaći u susret regionalnoj bolnici, u smislu poboljšanja dobre saradnje, koja je i sada na visokom nivou. Naši rendgen tehničari će raditi snimanja za potrebe kliničke mamografije, odnosno za žene koje već imaju problema sa dojkama. Ne one u smislu ranog otkrivanja raka, nego one koje imaju problema sa dojkama, u smislu već postojanja visokog rizika ili neke sumnje na patologiju. Vršićemo snimanje tih pacijenata, a radiolozi zrenjaninske bolnice će raditi očitavanje nalaza, objašnjava dr Anđelka Korovljev, direktorka Doma zdravlja Novi Bečej.

Za razliku od ostalih domova zdravlja u regionu, novobečejski dom je opremljen mamografskim aparatom, tako da pruža i usluge skrining mamografije, a ultrazvuk svih organa dostupan je u najkraćem roku.

– Imamo kadar koji je potreban za tu vrstu usluga. Takođe, radimo i usluge ultrazvučne dijagnostike. Kompletno smo pokriveni. Kod nas pacijenti čekaju četiri-pet do sedam dana maksimalno za potrebe ultrazvučne dijagnostike. Mnogi domovi zdravlja ne rade ultrazvučnu dijagnostiku, nemaju kadar, ili nemaju opremu. Ona se uglavnom radi na nivou bolnice, gde pacijenti čekaju po tri-četiri meseca za tu vrstu usluge. Kod nas se ta usluga dobija za nekoliko dana, bez obzira koji organ je u pitanju. Zaista smo efikasni u tom smislu. Isto je što se tiče rendgen dijagnostike. Imamo rendgen tehničare koji rade i pre podne i po podne. U slučaju bilo kakve potrebe za rendgen snimanjem kostiju, pluća, pacijent može dobiti tu vrstu usluge u istom danu. Cela opština je pokrivena uslugama hitne medicinske pomoći. Svi pacijenti se transportuju u regionalnu bolnicu ili u Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica i to sve u okviru standarda, objašnjava dr Korovljev.



Dovoljno specijalista

U prethodnih nekoliko godina je obezbeđen specijalistički kadar, pedijatar, radiolog, zatim specijalista urgentne medicine, kao i dva dečja preventivna stomatologa,trenutno su na specijalizaciji dva doktora pedijatrije i biohemije, a na osnovu ugovora sa Institutom iz Sremske Kamenice ovde se pružaju usluge ultrazvučne dijagnostike u okviru radiologije, ali i ultrazvučna dijagnostika u okviru ehokardiografije. Reč je o kardiolozima u dopunskom radu, koji dolaze sredom, i na takvu uslugu se čeka više od šest meseci dok je u Novom Bečeju dostupna pacijentima. Uslugu je finansirala opština Novi Bečej, od koje zdravstveni radnici očekuju da nastavi da im pomaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari