Proizvodnja otkrivke na vršnoj jalovinskoj etaži površinskog kopa „Drmno“ gde su pronađene kosti više mamuta nije zaustavljena, ali najkasnije do polovine avgusta rudarska mehanizacija koja radi u sklopu petog jalovinskog sistema može stati ako se za to vreme fosilni ostaci ne izmeste na drugu lokaciju, objašnjavaju u TE-KO Kostolac.


Na otprilike 300 metara udaljenosti od mesta gde su pronađene kosti mamuta, nekoliko dana kasnije otkrivena je i veoma dobro očuvana nekropola sa desetak grobova u kojima su arheolozi zatekli dragocenosti poput zlatnih perli i prstenja sa dragim kamenjem.

– Pronašli smo tehničko-tehnološko rešenje da rudarski sistem na vršnoj etaži nastavi rad u istočnom delu površinskog kopa. To je privremen režim rada koji neće trajati duže od mesec i po dana, a za to vreme stručnjaci treba da izvrše istraživanja i premeste arheološke i paleontološke pronalaske na drugu lokaciju. Na ovaj način ovogodišnji plan proizvodnje otkrivke ne bi bio pod znakom pitanja, kaže za Danas Miroslav Ivković, pomoćnik direktora Privrednog društva TE-KO Kostolac za rudarstvo.

On dodaje da u slučaju da se to ne desi, moraće da zaustave proizvodnju, „što će imati velike posledice kako u pogledu ostvarivanja proizvodnje otkrivke, tako i uglja, ali i električne energije“.

Na pitanje da li je moguće zaobići ovaj lokalitet, Ivković kategorično to negira i navodi da je prostor na kome su pronađeni fosilni ostaci mamuta, ali i drugi predmeti, nalazi po sredini fronta napredovanja rudarskih radova, „nemoguće je zaobići lokalitet i dalje razvijati kop „Drmno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari