Bratstvo Crne Reke potvrdilo je za naš list da će danas, posle praznične liturgije u spomen svetog cara Konstantina i carice Jelene kolektivno napustiti ovaj srednjovekovni manastir kod Ribarića i Eparhiju raško-prizrensku (ERP). Oni će danas saopštiti i gde će ubuduće živeti.

Kako je objašnjeno Danasu, u manastiru će da ne bi potpuno zapusteo, do primopredaje manastirske imovine novoj Eparhijskoj upravi ostati dva monaha, ekonom i blagajnik. Monasi Crne Reke, njih 20-ak su, pojedinačno i saborno zvanično zatražili kanonski otpust iz ERP u kojoj, kako objašnjavaju, „iz duhovnih razloga“ ne mogu više da ostanu posle razrešenja dužnosti upravljanja ovom Eparhijom vladike Artemija.

U sedištu ERP našem listu juče je rečeno da crnorečki monasi nelegalno napuštaju Eparhiju, niko ih ne tera, a novi administrator mitropolit Amfilohije ne daje kanonske otpuste, tako da danas ne može biti ni zvanične primopredaje manastira. Zvanična Informativna služba ERP je saopštila da ih je mitropolit Amfilohije upozorio bratstvo da „samovoljno napuštanja manastira, po Ustavu SPC, neizbežno povlači kanonsku odgovornost pred Crkvenim sudom“.

Kako je Danasu rečeno u sedištu ERP, Crna reka je vlasništvo SPC i svakako neće zapusteti, jer će Eparhijska uprava imenovati ko će biti nadležan za nju i odrediti monahe koji će obezbediti normalan život ovog manastira.

Bratstvo Crne reke ranije je saopštilo da će i „bez kanonskog otpusta 3. juna kolektivno napustiti manastir“ i da će „prihvatiti svaku kaznenu meru crkvenih vlasti, ne odvajajući se od tela Crkve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari