– U drugoj polovini godine doniraćemo još jedan ovakav objekat manastiru u Braničevskom okrugu. To isto ćemo raditi i drugim manastirima koji se nalazi na teritoriji konzuma PD „Centar“ Kragujevac-najavio je direktor Centra dr. Gvozden Ilić.


Požarevačka Elektomorava nastavila je lepu tradiciju da u okviru proslave svoje slave Svetog Ilije pušta u rad trafo-stanice, kojim znatno poboljšava snabdevanje električnom energijom u mestima gde se postavljaju. Prošle godine na sam dan svoje slave pustili su u rad trafo-stanicu u Lučici, a ove, doduše tri dan pred slavu, to isto su uradili u manastiru Tuman, koji je jedan od najstarijih manastira u Braničevskoj eparhiji i tim činom rešili probleme koji je manastir imao sa snabdevanjem električnom energijom

Svečanom činu puštanja u rad trafo-stanice jačine 50 KVA , pored domaćina episkopa Braničevske eparhije dr. Ignjatija Midića, bili su načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S Petrović, direktor PD“Centar“ Kragujevac dr. Gvozden Ilić, direktor ED“Elektromorava“ Požarevac Marija Lazić sa saradnicima, predstavnici golubačke lokalne samouprave, kao i sveštenici Braničevske eparhije, monahinje manastira Tuman i meštani okolnih sela. Načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S Petrović svečano je pustio u rad ovu trafo-stanicu čime je rešen problem snabdevanja električnom energijom manastira Tuman i nekoliko okolnih sela. On je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je puštanjem u rad trafo-stanice rešio probleme manastira oko snabdevanja strujom i što će se samim tim otvoriti mogućnost da se poboljšaju turističke mogućnosti ovog kraja.

-Ovo je jedan nači da se realizuju naši planovi o poboljašvanju turističke ponude ovog kraja. Ovo jeste pomoć našem manastiru i crkvi koji treba da imaju kvalitetno snabdevanje elektičnom energijom ,ali se treba voditi računa da naši građanima širom Srbije omogućimo da dolaze ovde, zašta je potrebna dobra infrostruktura. Zahvalio bi se Elektromoravi i direktoru Gvozdenu Iliću, kao i direktorki Mariji Lazić na tome štu su učinili ovu značajnu investiciju. Značajnu, pre svega, po visini novčanih sredstava koja je uložena ali i po tome što se iskazuje briga za naše kultuno blago, za naše verske objekte i naravno, za turizam našeg kraja. Ovo je, ponavljam, jedan od načina da se razvija turizam u našem okrugu-istakao je načelnik Petrović.

Direktor Elektromorava Marija Lazić istakla je da vrednost ove investicije iznosi 10 miliona dinara koji su utrošeni u izgradnji stubne trafo-stanice snage 50 KVA i priključnog dalekovoda. Ona je naglasila da su to sredstva Elektromorave-Požarevac, koja je deo PD“Centar“ Kragujevac.

– Mogu da izrazim zadovoljstvo u ime radnika Elektromorave i u svoje lično ime što smo učestvovali u realizaciji ove značajne investicije vredne 10 miliona dinara. U prvoj fazi izgrađena je trafo-stanica jačine 50 KVA, što će u potpunosti omogućiti uredno snabdevanje samog manastira i okolnih objekata. U drugoj fazi izgradićemo trafo-stanicu jačine 250 KVA, koja će poboljšati snabdevanje električnom energijom okolnih sela-naglasila je direktorka Marija Lazić.

Od ove godine direktor PD“Centar“ Kragujevac dr. Gvozden Ilić naglasio je da je puštanjem u rad ove trafo stanice ispunjeno obećanje koje su nedavno dali da će na vreme završiti obećane poslove. Ujedno najavio je još niz ovakvih i sličnih investicija u dogledno vreme.

– Naravno, Privrdno društvo brine se o svakom deliću svog konzuma. To je generalno opredeljenje i ovo nije kraj. U drugoj polovini godine doniraćemo još jedan ovakav objekat manastiru u Braničevskom okrugu. To isto ćemo raditi i drugim manastirima koji se nalazi na teritoriji konzuma PD“Centar“ Kragujevac-rekao je direktor Centra dr. Gvozden Ilić i dodao:

– Koristim priliku da se zahvalim kolegama u Požarevcu koji su izvrsno odradili ovaj deo posla i koji uspevaju da prate dinamiku izvođenja radova koji su predviđeni godišnjim planom za ovu godinu.

Na kraju, vidno zadovoljan što je manastir Tuman puštanjem u rad trafo-stanice konačno rešio problem sa snabdvanjem električnom energijom, vladika braničevski dr. Ignjatije Midić svima se zahvalio koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Elektromorava obeležila svoju slavu „Svetog Iliju“

Požarevac – Radnici požarevačke Elektromorave proslavili su svoju slavu „Svetog Iliju“. Prvo su ujutru, zajedno sa svojim rukovodstvom, u Sabornoj crkvi prisustvovali svečanoj liturgiji, koju je služio vladika braničevski Ignjatije sa sveštenicima Saborne crkve. Nakon liturgije prerezan je kolač, a ovogodišnji domaćin kolačar Zoran Ranković predao je kolač svom kolegi Zlatanu Markoviću, koji će sledeće godine biti domaćin slave. M. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari