Nakon večerašnjih utakmica četvrtfinala Lige šampiona definitivno će biti poznato koja četiri kluba će imati priliku da se u nastavku sezone bore za naslov najboljeg na Starom kontinentu.

Na Old Traford na megdan Mančester junajtedu stiže minhenski Bajern, ekipa koja će pokušati da odbrani gol viška iz Bavarske koji je u poslednjim minutima utakmice postigao Hrvat Ivica Olić (1:2). Ipak, i pored negativnog rezultata iskusni stručnjak Aleks Ferguson veruje da će njegova ekipa smoći snage da se odupre svim problemima i treći put zaredom plasira u polufinale najkvalitetnijeg klupskog takmičenja. Najveća nepoznanica pred današnji duel svakako je nastup najboljeg igrača „crvenih đavola“ ove sezone i engleskog reprezentativca Vejna Runija. Koliko ubojiti napadač i strelac 34 gola u tekućoj sezoni znači ekipi prošlogodišnjeg finaliste najbolje se videlo u subotnjem duelu protiv Čelsija koji su „plavci“ rešili u svoju korist bez većih poteškoća i tako ponovo izbili na čelo Premijer lige.

Poraz Mančestera u prvenstvu i povreda Runija svakako ulivaju samopouzdanje ekipi Luja Van Gala koja je za razliku od svog večerašnjeg rivala prošlog vikenda ostvarila pobedu na gostovanju protiv takođe direktnog konkurenta za titulu, Šalkea, a trijumf dobija na težini ako se zna da su Bavarci punih šezdeset minuta igrali sa igračem manje. Zanimljivo će biti videti da li će lideri Bundes lige na Teatar snova doći da brane prednost od jednog gola ili će napadom pokušati da ostvare prolaz u narednu rundu takmičenja. Opšti utisak je da se pred Vidićem, Evrom, Skolsom i ostalim Fergusonovim izabranicima nalazi paklenih devedeset, a možda i sto dvadeset minuta igre u kojoj jedan potez, taktička zamisao ili trenutak dekoncentracije mogu da reše pobednika. Tradicija je na strani Nemaca, ali to ne brine igrače šampiona Engleske, o čemu svedoči i izjava jednog od najiskusnijih.

– Nisam znao da iz poslednjih sedam mečeva imamo samo jedan trijumf protiv Bajerna, onaj iz rimskog finala 1999. godine. U svakom slučaju, to nas ne zanima puno jer i bez toga znamo da je protiv Nemaca uvek teško, a protiv njihovih najjačih timova još teže – izjavio je Rajan Gigs.

Ništa manje ne bi trebalo da bude zanimljivo ni u francuskom derbiju, gde Bordo juri dva gola minusa iz prvog duela u Lionu (1:3). Iako se prednost Olimpika čini velika i nedostižna, nadu „Žirondinaca“ podgrevaju činjenice da su prva ekipa koja je posle sedmogodišnje dominacije skinula Lion sa trona u domaćem prvenstvu, ali i zanimljiv podatak da tim sa Žerlana nikada nije stigao dalje od četvrtfinala Lige šampiona. Izvesno je da je Bordo u manjoj rezultatskoj krizi, jer u poslednja tri meča ne zna za trijumf, ali to ne umanjuje optimizam trenera Lorana Blana koji smatra da njegova ekipa ima čemu da se nada na večerašnjem meču.

– U 2010. godini naši nosioci igre su pali sa formom, ali nadamo se da će zasijati protiv Liona – rekao je francuski stručnjak koji večeras neće moći da računa samo na pocrvenelog iz duela sa Olimpijakosom, Alua Dijaru.

Neizvestan nastup Robena

Najviše glavobolje treneru Bajerna Luju Van Galu zadaje holandski reprezentativac Arjen Roben (na fotografiji) koji je zbog povrede mišića propustio prvi meč protiv Mančestera u Minhenu, kao i derbi protiv Šalkea. Najbolji igrač Bavaraca ove sezone po oceni navijača slavnog minhenskog kluba i dalje je pod znakom pitanja, a zaduženi za brigu o zdravlju u nemačkom klubu čine sve da hitronogog napadača osposobe za večerašnji meč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari