Svetlost igra vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu i imperativ je u multisektoralnim naučnim disciplinama u 21. veku. Omogućila je međunarodnu komunikaciju preko interneta i nastavlja da bude glavna u povezivanju kulturnih, ekonomskih i političkih aspekata globalnog društva, objašnjava Srđan Penjivrag, predsednik Udruženja astronoma „Milutin Milanković“ Zrenjanin koje povodom Međunarodne godine svetlosti sutra organizuje posmatranje sunčevog diska. Zapravo, manifestacija pod nazivom „Daj nam sunca“ organizuje se sa ciljem da se među osnovcima, srednjoškolcima i građanstvom, popularizuje astronomija i fizika.

– Ovo je godina kada je moguće posmatrati brojne astronomske pojave. U Srbiji će 20. marta biti zaklonjeno 50 odsto Sunčevog diska. Popularno nazvano „pomračenje Sunca“ naši sugrađani će moći da posmatraju kroz teleskope postavljene na mostu kraj „Jezera 3“. Za tu priliku smo obezbedili sredstva za bezbedno posmatranje ovog fenomena – objašnjava Srđan Penjivrag.

Prema njegovim rečima, ovi zanimljivi događaji zaslužuju da im se posveti posebna pažnja javnosti. Tim povodom će se u petak, 20. marta na obali „Jezera 3“ Begejske petlje u Zrenjaninu, kraj mosta na suvom sa početkom u 9,30 održati manifestacija „Daj nam Sunca!“ Organizatori su Udruženje astronoma Zrenjanin „Milutin Milanković“, Udruženje nastavnika prirodnih nauka i Organizacija civilnog društva „Most na suvom“. Uoči manifestacije su priredili prateću izložbu u holu Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

M.PudarSVETLOST SVUDA OKO NAS

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svetlosti i optičkih tehnologija. Manifestacija se obeležava širom planete, a zvanično je počela svečanom ceremonijom 19. januara u zgradi Uneska u Parizu. Svi koji se uključe u obeležavanje godine svetlosti imaće prilike da saznaju da je svetlost svuda oko nas, da je važan činilac u prirodnim procesima i da je ljudi koriste kao izvor energije, kao alat, mernu jedinicu ali i kao sredstvo za nova saznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari