Manipulacijom zdravljem građana do glasova 1Foto: Fonet-MOD

Besplatni preventivni pregledi održavaju se širom Srbije već šestu nedelju za redom.

Više od 100.000 građana Srbije iskoristilo je priliku da proveri svoje zdravstveno stanje, čak i bez zdravstvene knjižice. Stručni timovi zdravstvenih ustanova obavljali su preglede, poput oftalmološkog, kardiološkog, analize krvi, kao i provera tumor markera za prostatu i karcinom jajnika.

Humanitarna akcija Ministarstva zdravlja izazvala je sumnju kod građana da je glavni motiv ove akcije „kupovina“ glasova za vladajuću Srpsku naprednu stranku, kao i otvorila pitanje zašto je akcija organizovana baš pred beogradske izbore.

Šef pravnog tima CRTA Pavle Dimitrijević kaže za Danas da se ova humanitarna akcija može protumačiti kao indirektna kupovina glasova.

– Iako strankama zakonski nije dozvoljeno da se bave humanitarnim radom, ovakvih slučajeva ima puno u toku izborne kampanje. To nije obeležje samo beogradskih izbora, već smo ovakve slučajeve viđali i tokom prethodnih izbornih ciklusa, kaže Dimitrijević i dodaje da kampanje obiluju primerima deljenja paketa sa prehrambenim namirnicama (ulje, šećer, brašno, mesni naresci), paketa sa sredstvima za higijenu i kućnom hemijom, besplatnim zdravstvenim pregledima ili ponudama besplatnih programa u organizaciji opštine ili stranke.

Sa druge strane, Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, za Danas ističe da besplatni pregledi nemaju nikakve veze sa izborima koji slede.

– Akcija besplatnih pregleda nije krenula pre mesec dana, već je počela u drugoj polovini prethodne godine, pa ih iz tog razloga ne povezujem sa predstojećim izborima. Smatram da su pregledi dobro delo, naročito onima koji nemaju zdravstvenu knjižicu. Preventiva je u suštini najvažnija u zdravstvu i ona praktično ne košta ništa, ako uporedimo sa troškovima lečenja ukoliko dođe do nekog oboljenja, kaže Savić.

On dodaje i da je sadašnje stanje u zdravstvu malo bolje nego prethodnih godina, ali da još uvek fali određeni broj zdravstvenih radnika.

Slično razmišlja i narodni poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević. On navodi da akcija besplatnih preventivnih pregleda nema veze sa nastupajućim beogradskim izborima i da „nešto što je usmereno ka otkrivanju bolesti i lečenju naših građana ne može da bude loše“.

– Na ovakve preglede trebalo bi da idu građani koji nemaju zdravstveno osiguranje, dok mi nije jasno zašto dolaze oni koji imaju zdravstveno osiguranje. Dobro je da se ljudima koji su izgubili to pravo omogući sistematski pregled, pa čak i jednom mesečno, ističe Milisavljević i naglašava da ovu akciju ne povezuje sa predstojećim izborima jer su pregledi počeli prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari