Projekat „Prevencija HIV-a među zatvorenicima“ koji realizuje inđijski Dom zdravlja u KPZ Sremska Mitrovica, Zatvoru za maloletnike u Valjevu i odnedavno u OZ u Subotici ušao je u treću godinu realizacije, a kako je najavljeno, Globalni fond će još četiri godine nastaviti da finansira ovaj projekat u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Ovaj fond je jedan od najvećih svetskih donatora za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije i već treću godinu finansira projekat „Prevencija HIV-a među zatvorenicima“.

– Srbija je prepoznata kao potencijalno žarište HIV-a i pružena nam je finansijska podršku za rad sa rizičnim grupama, u ovom slučaju sa zatvorenicima. Cilj je, pre svega, preduzimanje preventivnih mera kako bi HIV u našim zatvorima ostao na niskom nivou obolelih. Imamo pojedinačnih slučajeva i naš je zadatak bio da, pre svega, preduzmemo mere među zatvoreničkom populacijom, ali i da sprečimo prenošenje na ljude koji rade u zatvorima – kaže koordinator projekta dr Danijela Stanković-Bariček.

Tokom projekta, pored edukacije kontinuirano je radilo savetovalište i pri zdravstvenim ustanovama i u zatvorskim jedinicama.

– Krenuli smo od zatvorenika u riziku, koji već imaju neku bolest. U prvoj godini realizacije projekta edukovali smo 100 zatvorenika i deset zdravstvenih radnika angažovanih u KPZ Sremska Mitrovica. Već naredne godine smo imali 450 zatvorenika, edukaciju smo proširili i na zatvor u Valjevu, a ove godine obuhvatili smo 790 zatvorenika i 70 zaposlenih u zatvorima i uključena je i Subotica. S obzirom na to da će se projekat raditi do 2014. očekuje se da procenat zatvorske populacije koja je edukovana bude mnogo veći – kaže dr Stanković-Bariček. .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari