Ovih dana nastavljena su iskopavanja na arheološkom nalazištu iz bronzanog doba „Čarnok“, nedaleko od Vrbasa, koja već nekoliko godina na ovom lokalitetu vrše Marija Jovanović i Nebojša Stanojev, stručnjaci Muzeja Vojvodine uz pomoć Vesne Grgurević, arheologa vrbaske Muzejske zbirke.

Ovih dana nastavljena su iskopavanja na arheološkom nalazištu iz bronzanog doba „Čarnok“, nedaleko od Vrbasa, koja već nekoliko godina na ovom lokalitetu vrše Marija Jovanović i Nebojša Stanojev, stručnjaci Muzeja Vojvodine uz pomoć Vesne Grgurević, arheologa vrbaske Muzejske zbirke. Prema rečima Marije Jovanović, ove godine radovi na Čarnoku će trajati svega desetak dana, a osnovni razlog za tako kratko angažovanje na ovom vrlo značajnom arheološkom nalazištu je, naravno, nedostatak novca.
– Više nego ograničena sredstva koja su odobrena ove godine za Čarnok, nažalost biće dovoljna samo da zatvorimo jednu od sondi koje smo otvorili još 2005. godine i da na njoj završimo istraživačke radove. Radi se o sondi u kojoj su nađene tri minijaturne peći koje su najverovatnije služile za sušenje manjih količina žita i koje su raritet za ova područja jer su do sada nalažene uglavnom velike keramičke peći za te namene“, kaže Marija Jovanović.
Poslednji iskopani predmeti iz ovog višeslojnog keltskog utvrđenja iz I veka nove ere, stari su preko dve hiljade godina. Iskopavanje Čarnoka, koji se prostire na gotovo 23 .000 kvadratnih metara, vrše stručnjaci Muzeja Vojvodine svakog leta i to još od 1984. godine. Predmeti koji su pronađeni tokom poslednjih iskopavanja preneti su u Muzejsku zbirku u Vrbasu, gde se vrši konzerviranje i restauracija predmeta.
– Čarnok je keltsko utvrđenje iz prvog veka p.n. ere i jedan je od najbolje očuvanih lokaliteta u Bačkoj, koji potvrđuje da su u to vreme ovde živeli Skordisci, keltsko pleme. Istraživanja na Čarnoku, mada sondažnog karaktera, omogućila su da se pronikne u tehniku gradnje utvrđenih naselja u Bačkoj.
Pored samog bedema koji čini jednu zonu, nalaze se još dve zone u unutrašnjosti naselja. Jedna sa objektima uz sam bedem, a druga je središnji prostor koji je u stvari bio žitni trg, na kojem se obavljala trgovina. Materijali do sada pronađeni u istraženim stambenim objektima su karakteristični keramički oblici latinskog porekla – siva glačana keramika, pitosi, pseudokantarosi i sl. Takođe, pronađeni su ostaci ugljenisanog zrnevlja, kao i ostaci pasa i konja koji mogu da ukazuju na određeni ritual vezan za njihove običaje, objašnjava Vesna Grgurević, arheolog Kulturnog centra Vrbas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari